Varken Länsförsäkringar Östgöta eller Trafikförsäkringsföreningen, TFF, kan kommentera på enskilda ärenden, men Thomas Stenqvist, skadechef på TFF, säger att när det gäller generella parkeringskador krävs det bevis för att man ska få skadeersättning.
– Det krävs någon form av stödbevisning utöver sin egna redogörelse, säger Thomas Stenqvist.
Thomas Stenqvist säger att i sådana fall fastställer man först och främst var och när olyckan har skett, därefter påbörjas en utredning. Bevisningen som exempelvis kan krävas, enligt Stenqvist, är ett vittne eller bildelar som ramlat av.
När försäkringsbolagen får in en skadeanmälan är det i första hand de själva som tar beslut om ärendet – med Trafikförsäkringsföreningens riktlinjer som grund.
Enligt Daniel Wiktorsson, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta, får bolaget bland annat bilder från verkstadens skadebesiktning som de använder i utredningen tillsammans med ägarens redogörelser.
– Det är inte helt lätt alla gånger. Är det så att det inte blir godkänt kan vagnskadeförsäkringen gå in i stället, säger Daniel Wiktorsson.
Om ärendet omprövas, så går det oftast vidare till TFF direkt.
Polisanmälningar är däremot inget som de nödvändigtvis använder i sina bedömningar, men att anmäla är fortfarande ett krav.
– Det är mer för statistiken än bevisvärdering. I ovanliga fall händer det att polisen går ut och tittar på bilen.