Sjuksköterskor slår larm om brister

Krisen inom kommunens hemsjukvård består. En grupp sjuksköterskor larmar nu anonymt om allvarliga brister och riktar skarp kritik mot ledningen.

Ständig oro. En grupp sjuksköterskor beskriver återigen sin arbetssituation som mycket pressad. Personal har brutit samman på jobbet.

Ständig oro. En grupp sjuksköterskor beskriver återigen sin arbetssituation som mycket pressad. Personal har brutit samman på jobbet.

Foto: Malin Stenström

ÅTVIDABERG2016-11-19 09:00

"Vi är rädda och vill inte avslöja vilka vi är, men de flesta är på väg att söka sig vidare". Så skriver en grupp sjuksköterskor till vård- och omsorgsutskottets ordförande Thomas Lidberg (S).

De framför en rad klagomål och uppger att de tidigare framfört såväl åsikter som kritik till politiker och sin fackliga organisation. "Trots det är många viktiga punkter inte åtgärdade", skriver de och riktar kritiken främst mot sin ledning; en områdeschef och en enhetschef.

Några punkter;

*Bemanningen. *"Bristen på bemanning tas inte på allvar". "Vi får finna oss i att bli beordrade att tjänstgöra, fastän vi varken vill eller orkar. Gruppen lever i ständig oro för att blir beordrade till tjänstgöring när planeringen brustit".

*Den psykosociala arbetsmiljön. "Personalen har ringt till chefen och brutit samman och gråtit, men vår chef kommer inte på plats för att stötta oss. Konflikter hanteras inte utan försvåras och fördjupas. Resultatet har blivit en otrygg arbetsgrupp med fler konflikter och psykisk ohälsa".

*Tillgängligheten. "Vår chef är sällan tillgänglig. Vi lämnas att lösa bemanningsfrågor utan chefens närvaro. XX befann sig aldrig på vår lokal... trots att vi få som var kvar hade ombett om att vi har stort behov."

Sjuksköterskorna skriver att de är mycket tveksamma till om ledningen har den kompetens och erfarenhet som krävs och frågar: "Har ni inte ställt er frågan om varför tolv personer, inklusive vår förra ledare, sagt upp sig och lämnat kommunen under knappt ett år".

Thomas Lidberg ser allvarligt på kritiken, men säger att uppfattningarna går isär. Han vidhåller att det sedan hemsjukvården gick över från landstinget till kommunen uppstått kulturkrockar.

– Vi har haft olika spelregler. Nu måste vi köra efter samma regler. Förvaltningen jobbar med detta och ska ta fram en ny handlingsplan, säger han och tillägger att uppdraget ligger på förvaltningen, inte på politiken.

Anna Andersson, utredningssekreterare på vård- och omsorgsförvaltningen säger att förvaltningen tar kritiken på största allvar och att det pågår ett omfattande arbete för att kvalitetssäkra organisationen.

Hon nämner att det i veckan hållits en arbetsplatsträff där flera åtgärder föreslagits. Bland annat ska enhetschefen byta arbetsplats och fysiskt sitta där sjuksköterskorna har sina gemensamma lokaler.

Tidningen har sökt både områdeschefen och enhetschefen.

Pressad organisation

Under våren kom en strid ström av rapporter om avvikelser inom hemsjukvården. Flera sjuksköterskor anmälde att brister i arbetsmiljön riskerade patientsäkerheten.

De beskrev en mycket pressad arbetssituation till följd av flera uppsägningar och sjukskrivningar.

Vård- och omsorgsförvaltningen samlade avvikelserna och gjorde en anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

IVO konstaterade under hösten att kommunens utredning och förslag på lösningar, bland annat genom en kommande utomstående granskning, var tillräckliga och avslutade ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om