Hotell Stallet har gett många rubriker genom åren, inte minst efter att kommunen sålde Åtvidabergs brukshotell AB år 2004.
I bolaget fanns en stor tillgång, anrika Hotell stallet som varit både nöjespalats och konfensanläggning. Ett år senare la kommunen mot en krona till simhallen till affären.
Starten blev skakig med bland annat en ägarkonflikt mellan två bolag. Efter en förlikning gick Brukhotellet till det livsmedelsbolag som drevs av den italienske affärsmannen Guido Minerva.
Han arrenderande senare ut driften till ett bolag som 2009 gick i konkurs. Ett annat driftbolag gick samma öde till mötes två år senare.
Året därpå, 2012 försökte Guido Minerva sälja hotellet, men affären slutfördes inte. Det var först 2013 som Hotell Stallet och simhallen såldes till nuvarande ägaren Roomzzz Fastighets AB.
Driftbolaget Åtvidabergs Brukhotell AB blev kvar i Minervas ägo. Det försattes i konkurs 2016 med skatteskulder på drygt en halv miljon kronor.
Konkursen drog ut på tiden då bolagets ende ordinarie styrelseledamot, en släkting till ägaren, inte gick att nå för delgivning. Enligt tingsrätten hade han troligen flyttat till Italien. Först på hösten 2017 avslutades konkursen efter att en styrelsesuppleant, som inte haft insyn i bolagets ekonomi medgav konkursansökan.
Nu har också moderbolaget, Brukshotellet i Åtvidaberg Management AB, som skulle bedriva hotell-, restaurang-, konferens-, catering-, evenemangs- och eventverksamhet samt jakt och fiskeaktiviteter, försatts i konkurs vid Linköpings tingsrätt.
I mars ansökte Bolagsverket om att moderbolaget skulle gå i likvidation, eftersom bolaget inte kommit in med korrekt årsredovisning och revisionsberättelse för 2017.
De senaste årsredovisningarna, för åren 2014, 2015 och 2016, pekar på att bolaget inte haft någon verksamhet. Omsättningen är lika över åren med noll kronor och ett negativt resultat om 5000 kronor per år.
Den likvidator som Bolagsverket förordnade, advokat Marcus Hellsten konstaterade på kort tid att styrelseledamoten, densamme som i driftbolaget, utvandrat till Italien och att det saknas kontaktuppgifter till honom.
Då bolaget i det närmaste saknade tillgångar och skulderna i form av förseningsavgifter till Bolagsverket uppgick till drygt 20 000 kronor, ansökte Hellsten om konkurs.
Tingsrätten försatte bolaget i konkurs under förra veckan och har utsett advokat Kristina Rågmark till konkursförvaltare.
– Jag har förstått att styrelseledamoten är utvandrad och inte går att få tag på, säger hon och noterar att suppleanten - densamme som i driftbolaget - inte haft kännedom om bolagets ekonomi.
Konkursbouppteckning ska vara klar till edgångssammanträdet som ska hållas i slutet av maj.
– Då ska en person under ed intyga att uppgifterna i konkursbouppteckningen är riktiga, säger Kristina Rågmark och tillägger att det normalt sett hade varit styrelseledamoten som kallats.
– Om brodern företrädde bolaget, så kan denne också avlägga ed. Det är möjligt att det går via videolänk.
Hon fortsätter:
– Om inte jag får kontakt med dem, så kan man tvinga dit styrelsesuppleanten.
Hittills har Kristina Rågmark noterat detsamma som den tidigare likvidatorn:
– Det finns några hundralappar på ett konto och skulderna uppgår inte till så jättemycket, säger hon och tillägger att bokföring för 2017 och framåt saknas.
Vi har försökt att nå Guido Minerva men inte fått kontakt.