Det är fredag förmiddag och flertalet av de partier som ställer upp i fullmäktige valspurtar på Tilasplan.
Här vajar vimplar för Socialdemokraterna , Miljöpartiet och Sverigedemokraterna å ena sidan Torggatan och å andra Moderaterna och Centerpartiet.
Mitt i stråket kommer Kopparpartiets Lars Rasch gående.
– Trevligt med lite drag här, säger han och konstaterar samtidigt att han för egen del slipper valspurta.
I våras tog Kopparpartiet beslut om att inte kandidera i valet till fullmäktige. Men än är partiet med i fullmäktige och de politiska frågorna engagerar.
Som den om kommunalskatten, idag på 21, 98 kronor. Corren har i sin valenkät till partierna frågat om de kommer medverka till en skattehöjning under de kommande fyra åren.
– De kommer bli tvingade till det, säger Lars Rasch med övertygad stämma.
Men partierna svarar annat. Sex av åtta säger klart nej (S, C, V, KD, FP och SD). M svarar: "Under rådande förutsättningar oförändrad skatt" och MP att man vill höja för att klara bland annat pensionsskulden.
Lars Rasch menar att en skattehöjning med omkring en 50-öring rycker närmare. Han pekar på att kommunen missat och senare skrivit ner sina finansiella mål och att nya åtaganden kommer kosta.
Om Kopparpartiet hade ställt upp i valet, hade du svarat ja på Correns fråga om höjning av skatten?
– Ja, jag tror det. Det hade varit det ärligaste. Det finns inget annat att ta in pengarna på. Kommunen har redan sålt av allt som går att sälja.
Vad säger valarbetarna på Tilasplan , då? Räcker nuvarande skattesats för att finansiera satsningar och löften i respektive valmanifest?
Bo Hasselblad (M):
– Vi har inga ambitioner att ändra skatten, men å andra sidan vet man inte hur förutsättningarna kommer se ut under fyra år. I vårt program är vi försiktiga med att utlova satsningar som kräver stora tillskott i driftskostnader. Vi lägger tyngden på skolan, men är tveksamma till kalkylerna för Kulturcentrum.
Astrid-Marie Jonsson (C):
– Vi har inget i vårt program som vi behöver finansiera med skattehöjning. Det kommer vara tufft, mest beroende på gamla synder, särskilt sett till pensionsskulden.
Maria Eklund (S) säger att det absolut är möjligt att klara kommande mandatperiod utan skattehöjning:
– Särskilt om vi får en röd regering efter valet. Då kommer socialdemokraterna att ge riktade statsbidrag till skolan. För vår del skulle det ge sju miljoner kronor som vi skulle använda till bland annat mindre klasser.
Utan en röd regering då?
– Politik handlar om att prioritera. Det vi går till val på det står vi för. Vi kan inte hoppa över satsningar på skolan.
Vad ska du prioritera bort?
– Jag tror inte vi behöver prioritera bort något. Det handlar också om att få fler att flytta hit.
Åter till utgångsfrågan om skattesatsen.
Lars Elmendal (S):
– Skatten är hög som den är, den ska absolut inte höjas. Som vi pratat i partiet ska de saker vi vill inte behöva en skattehöjning. Men man kan inte vara säker om det händer något radikalt.
Rune Tessin (MP) har ivrat för en skattehöjning i fullmäktige. Med ett egentillverkat valplakat belyser han skälet:
– Problemet är pensionsskulden. Den kommer urholka vår budget fram till 2026. En höjning på 50 öre är rimlig för att vi inte ska behöva skära kraftigt i verksamheterna eller senare tvingas höja skatten med 1- 1,50 kr.
Han avslutar: – Det är bara jag som tar ansvar för en långsiktigt hållbar ekonomi.