Servitutet undertecknades 1981 när kommunen köpte mark av Baroniet Adelswärd. Det har genom åren gett Baroniet inflytande över vad området får användas till.
I servitutet anges bland annat att det inte får finnas anläggningar, som dansbana, båthamn och högtalaranläggning, som kan verka miljöstörande på Adelsnäs 1:1.
Servitutet aktualiserades för något år sedan när Baroniet motsatte sig en permanent camping i området. Det ledde senare till den nya detaljplanen för Edberga och en kommande flytt av campingen.
I veckan sa kommunstyrelsen ja till planen, som nu går vidare till fullmäktige för slutgiltigt beslut.
I den nya planen finns servitutet inte med.
– Servitutet är en annan fråga, säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S) och pekar på en utredning från 2020 som kommunen låtit göra.
Den visade att servitutet varit ogiltigt ändå sedan 1983. Det hade inte skrivits in i fastighetsregistret när fastighetregleringen mellan kommunen och Baroniet vann laga kraft 1983.
I beslutunderlaget för detaljplanen hänvisas till utredningen. Eftersom avtalet inte anses giltigt finns det inte med.
Moderaterna markerade i kommunstyrelsen. Oppositionsrådet Tommy Aarna (M) menar att kommunen utnyttjar det gamla misstaget i fastighetsregleringen för att "tillskansa oss full kontroll över denna del av området."
– Vi tycker att det är fel att riva upp något som bygger på en överenskommelse. Jag har frågat om skälet, men inte fått något bra svar.
Aarna medger att det är skillnad på juridisk rätt och moralisk rätt:
– Vi anser att kommunen ska hålla moralen högt och bädda för ett gott förtroende. Den som går in i avtal med kommunen ska kunna lita på att det håller.
Thomas Lidberg markerar tillbaka och håller fast vid att servitutet inte gäller. Däremot påpekar han att intentionen att bevara området för rekreation är kvar:
– Vi vill förfoga över vår egen mark, men vi har ingen ambition att göra någon dansbana eller bygga fastigheter där, säger han.
Baroniets vd Jonas Nilsson markerar också:
– Kommunen letar kryphål i gamla avtal. Det stärker inte kommunens chanser att nå framgång i nya överläggningar. För oss är det en förtroendefråga om vi ska kunna samarbeta med kommunen framöver.
Thomas Lidberg uppger att kommunen har förhandlingar med Baroniet. Bland annat om mark i anslutning till Nygård.
– Vi fortsätter diskutera med Baroniet, säger han.