Ser över nödlösningen

Länsstyrelsen öppnar ett tillsynsärende mot Räddningstjänsten Östra Götaland med anledning av den tillfälliga bemanningssituationen i Åtvidaberg.

Öppnar tillsyn. Länsstyrelsen ser nu över bemanningssituationen vid räddningstjänsten i Åtvidaberg.

Öppnar tillsyn. Länsstyrelsen ser nu över bemanningssituationen vid räddningstjänsten i Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2017-05-03 08:00

Den siste april lämnade 22 deltidsbrandmän sina tjänster vid räddningstjänsten efter en långdragen konflikt med arbetsgivaren Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG.

Deltidsbrandmännen har ställt krav om ett operativt ledarskap på plats fyra timmar i veckan för övning och utvärdering.

RTÖG:s ledning har sagt nej och hänvisat till att förbundets samtliga tolv deltidstationer ska hanteras lika. Så sent som i förra veckan svarade RTÖG att förbundets resurser inte räcker för klara av de krav som deltidsbrandmännen i Åtvidaberg ställt, i synnerhet inte om övriga elva stationer skulle ställa liknande.

I en skrivelse till länsstyrelsen informerade RTÖG förra veckan om en förändrad beredskapsstyrka i Åtvidaberg.

Corren har flera gånger beskrivit den lösning som RTÖG satt in; bemanningen består av tre heltidsanställda brandmän som vanligtvis jobbar inom RTÖG i Linköping. Varannan vecka ansluter två deltidsbrandmän.

Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, har omgående svarat med att öppna ett tillsynsärende mot RTÖG. Länsstyrelsen lutar sig mot Lagen om skydd mot olyckor och ger RTÖG tre veckor på sig att komma in med en konsekvensbeskrivning, som kommer att ligga till grund för länsstyrelsens fortsatta hantering av ärendet.

Den ska bland annat innehålla:

*Översiktlig, men tydlig redovisning om skillnaden i förmåga att klara av operativ räddningstjänst mellan ordinarie bemanning och den tillfälliga lösningen för händelser och platser.

*Beskrivning av vidtagna åtgärder, respektive planerade åtgärder, för att lösa problemen som uppstått.

*Uppskattad varaktighet för bemanningsproblem och eventuella planerade långsiktiga lösningar.

*Förbundets bedömning om beredskapen för hösten 2017 och på kort sikt med hänsyn till de lokala förhållandena, likvärdigt tillfredställande skydd mot olyckor i området och gällande handlingsprogram för skydd mot olyckor.

Lagen om skydd mot olyckor syftar till att i hela landet ”bereda människors liv och hälsa samt egendom och miljö med hänsyn till de lokala förhållandena tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor.”

I veckan träffar RTÖG de deltidsbrandmän som sagt upp sig och nu lämnat sina tjänster.

Deltidsbrandmännen har tidigare ställt en rad frågor och väntar på svar från RTÖG. Förbundet har uttryckt förhoppningar om att den pågående dialogen skulle kunna få deltidsbrandmän att återgå i tjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!