Idag kan medborgare lämna in medborgarförslag med egna motiveringar till kommunen.
Fullmäktige tar emot förslagen och skickar dem till kommunstyrelsen som skickar vidare för utredning. Därefter går förslagen åter till kommunstyrelsen och slutligen åter till fullmäktige för bifall eller avslag.
– Det tar mycket kraft, tid, energi. Våra tjänstemän kan få jobba upp till två dagar för att hantera förslagen. Det tar för mycket av våra resurser, säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S).
Han ger förslag på medborgarförslag med liknande innehåll, exempelvis förslag kring hundrastgårdar som varit återkommande.
– Det är inte rimligt att man svarar på ett förslag och sen får samma fråga igen.
Thomas Lidberg vill nu att det blivande demokratirådet ska ser över formerna för medborgarförslagen och önskar ett mera lätthanterligt alternativ.
– Det finns andra former för medborgarförslagen i andra kommuner. Jag tror att vi behöver fatta nytt beslut om hur vi ska ha det.
Det senaste medborgarslaget som är utrett och nu ska vidare till fullmäktige för beslut rör boulebanor vid nya förskolan i Falerum. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige svarar att "föreslagen plats inte är lämplig för folksamlande verksamhet och idrottsanläggning". Däremot föreslås samhällsbyggnadsförvaltningen få i uppdrag att se över en annan mer lämpad plats att anlägga boulebana på.
Ytterligare 15 medborgarförslag är under utredning. Bland dem finns förslag om hundbad, biogasanläggning, sänkta hastigheter, barnomsorg nattetid och enklare avfallssortering.