SD vill ge extra stöd åt familjehem

SD lägger i en motion ett förslag om mentorsfamiljer som extra stöd åt familjehem.

SD vill i en motion införa mentorsfamiljer som ett stöd åt familjehem.

SD vill i en motion införa mentorsfamiljer som ett stöd åt familjehem.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Åtvidaberg2020-03-10 08:00

– Kommunen har svårt att hitta familjehem. Vi blir i olika sammanhang i kommunen ombedda att försöka få mer familjehem, säger Jan Svensson (SD) som tillsammans med Michelle Svensson (SD) undertecknat motionen. 

I den föreslår de att kommunen inför mentorsfamiljer, där erfarna familjehem ska kunna stötta nyblivna familjehem och underlätta rekryteringen.

– Vi har sett att det varit lyckat i ett par kommuner. Tillsammans med familjehemssekreterare kan mentorsfamiljer berätta om hur det är att vara och driva familjehem och ge stöd åt nya, säger Jan Svensson.

Helen Rönngren, resurssamordnare inom socialförvaltningens individ- och familjeomsorg uppger att mentorsfamiljer eller liknande har diskuterats.

– Det finns exempel på andra kommuner som använder mentorsfamiljer. Vi har pratat om det här också, säger hon och nämner att det förts resonemang om att små kommuner i länet exempelvis skulle kunna bilda nätverk kring familjehem och gemensamt upparbeta någon form av mentorsstöd. 

Åtvidabergs kommun har idag 21 barn och ungdomar placerade i 17 olika familjehem; familjehemmen finns både i och utanför kommunen. 

– Det finns alltid behov av familjehem, men inget som är akut idag, säger Rönngren. 

Om någon funderar på ansöka om att bli familjehem, vad ska man tänka på? 

–  Man ska ha tid, energi, plats och en trygg famn att erbjuda för att hjälpa ett barn eller ungdom.  

SD:s motion kommer att besvaras efter att den utretts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!