SD: "Vi kommer att lägga en egen höstbudget"

Sverigedemokraterna la inga egna budgetdirektiv.

ÅTVIDABERG2017-03-04 09:00

När kommunstyrelsen i veckan tog upp anvisningar för budget- och verksamhetsarbete för 2018–2020, de så kallade budgetdirektiven gav SD sitt bifall till majoritetens direktiv.

Enligt Jan Svensson (SD) ska det inte ses som att partiet kommer stötta ett budgetförslag från S+M-majoriteteten.

– Nej, vi kommer att lägga ett eget förslag, en egen höstbudget, säger han.

Varför lägger ni inget eget budgetdirektiv nu och därmed talar om vad ni vill?

– Vi återkommer till höstbudgeten, upprepar Jan Svensson.

SD har tidigare år riktat kritik mot majoriteten över budgetprocessen och menat att den är odemokratisk. Bland annat framfördes i debatten att SD inte ansåg sig ha haft tillgång till samma material som majoriteten. Det möttes av skarpa protester från både majoritet och övriga opposition.

Förra året la SD fram ett eget budgetförslag så sent som på sittande möte i fullmäktige. Det var inte berett i kommunstyrelsen tidigare och skulle därför inte få läggas fram.

Jan Svensson säger att partiet tagit lärdom och lärt sig budgetprocessen, men att man ändå väljer att inte lägga några direktiv.

– Vi kommer tidigt att börja med att göra en egen budget. Vi ska begära ut alla ramar och etcetera från tjänstemännen. Vi känner att vi vill lägga en höstbudget, som också blir ett valmanifest.

Övriga oppositionspartier, med undantag av Centerpartiet, la inte heller några egna direktiv. Dessa partier brukar inte lägga egna budgetförslag i fullmäktige, utan brukar föreslå mindre ändringar eller tillägg till liggande förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!