Samling som ger ny energi

Företag kan på kort tid räkna hem energieffektiviseringar, och göra miljövinster på köpet.

Intresserad. Magnus Andersson, vd i Åtvidabergshus har sin husfabrik bakom ryggen. Framför sig har ett jobb att få till en smidigare uppvärmning.

Intresserad. Magnus Andersson, vd i Åtvidabergshus har sin husfabrik bakom ryggen. Framför sig har ett jobb att få till en smidigare uppvärmning.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2016-10-21 09:00

– Jo, det finns potential för både miljö och ekonomi om vi fortsätter energieffektivisera, säger Karl Feldt, fastighetschef på Industrial Business Residence, IBR - det stora industrikomplexet vid Örsätter utmed risväg 35.

Här håller Region Östergötlands Energikontor under torsdagen ett seminarium om energikartläggning. Målet är att få företag att med stöd av Energimyndigheten kartlägga och komma igång med energieffektiviseringar.

– I förlängningen handlar det om att ta hand om vårt klimat, säger Julia Löf, Energikontoret.

En handfull företag finns representerade.

– Jättekul att de kommit hit, säger Julia Löf, men döljer inte att hon önskat större uppslutning från det lokala näringslivet.

IBR är ett av de företag som deltar och som kan tänka sig att gå in i nätverk för ytterligare utbyte. Karl Feldt berättar att företaget de senaste åren agerat för att sänka energiförbrukningen.

– Det har varit enklare saker, nu är det dags att gå vidare med tyngre delar som ventilation och belysning.

Men också med beteenden.

– Hemma stänger man dörrar, släcker belysning och tänker på kostnader på ett sätt som man inte gör på jobbet. Det behövs ett annat tänk där.

Magnus Andersson, vd i Åtvidabergshus, med produktion både i IBR och i egna lokaler på andra sidan riksvägen, har också tagit chansen att delta i seminariet,

– Vi gjorde en energikartläggning 2005, men inte kommit till skott med allt. Man behöver en spark där bak, säger han.

Uppvärmningen i den egna husfabriken, som består av flera byggnader, pockar på.

– Inte för ekonomin i första hand. Vi vill ha en bättre komfort och komma från att elda med ved. Vi vill byta till bergvärme, en invstering som skulle betala sig på sju, åtta år.

För tillfälllet tar nya certifieringar, bland annat i hållbarhet, mycket tid.

– Ett av kraven från våra kunder är energieffektiviseringar och det gör att vi måste se över detta nu, säger Magnus Andersson som fått en del tips och idéer under dagen.

Energikontoret har för dagen bjudit in två företag som erbjuder konsultstöd åt företag som vill energieffektivsera. Både Mikael Ahlstöm, ÅF och Martin Schultz, Navic Energipartner framhåller att karläggningar följt av åtgärder, ger resultat.

– Företag kan spara 25 procent av sin totala energikostnad, säger Mikael Ahlström.

– Energieffektivisering bygger inte på spekulationer. Man räknar på det och räknar hem investeringar, säger Martin Schultz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om