Det är elever på handelsprogrammet på Bildningscentrum Facetten som satt fokus på det geografiska område som ingår i platsutvecklingsprojektet BID 35 Åtvidaberg.
– Eleverna har fått arbetsuppgifter i verkligheten, säger Veronica Cica, lärare på handelsprogrammet och fortsätter:
– Det handlar om deras framtid. Jag ser dem som unga vuxna som och vill att de ska vara med och påverka sin framtid, också för att de ska vilja stanna i Åtvidaberg.
Eleverna har riktat in sig på de fem fokusområden som BID tar fasta på. Inom platsen som består av det kommersiella centrum, resecentrum och blivande Kulturcentrum med delar av Facetten, har de studerat och tyckt till om platsvarumärket, utbud, platsen, tillgänglighet samt om det är rent, tryggt och säkert.
Eleverna har exempelvis I grupper om två och två mätt servicen i handeln utifrån teorin att en kund ska bli bemött med ett leende, ögonkontakt och en nickning.
– Vi kallar det servicetemperatur, säger Veronica Cica och ger en hint om att temperaturen och värdskapet kan bli bättre.
Andra grupper har sett över tryggheten.
– Det är alldeles för mörkt i Åtvidaberg, säger Jennifer Rudenmo och får med sig klasskompisarna runt bordet i en diskussion om unga kvinnors utsatthet.
Det mynnar ut i att samhället behöver mera belysning.
– Vissa ställen går man inte alls på, säger Dina Terzic´.
Tjejerna saknar också aktivitete för barn och ungdomar. En fritidsgård i centrum, till exempel i de lokaler som biblioteket lämnar och en aktivitetspark i Facetten nämns på önskelistan.
Alfons Bergqvist, Adrian Pettersson och Joel Ehnö vill lokalisera handel i direkt anslutning till 35:an.
– Vid Eksågen kan man bygga ett köpcentrum med butiker och klädaffärer som passar även oss som är unga och som gör att vi inte behöver åka till stan, säger de.
De vill också rycka potatisstickorna ur rondellen och ersätta dem med mera tydlig Åtvidabergsspecifik utsmyckning.
– Ett minitempel och en minisolkanon.
Eleverna uttrycker även att de vill se bättre skyltning, mer blommor och dekorationer.
Susanne Forsberg som leder BID3 5 Åtvidaberg tar med sig elevernas rapporter in i det fortsatta arbetet mot en nulägesanalys och senare affärsutvecklingsplan för området.
Trots elevernas kritiska syn är hon nöjd över att de deltar med sina referenser.
– Jag önskar att eleverna vill delta i våra fokusgrupper. Det är viktigt att vi får med de unga och deras tankar, säger hon.