Så vill S och M bygga budget 2018

S+M-majoriteten lyfter fram bostäder, kost, vuxenutbildning och integration i arbetet med budget för kommande år.

Arbetet igång. Kommunalråden Mira Wedenberg (M) och Elisabet Edlund (S) har lagt fram direktiven för årets budgetarbete.

Arbetet igång. Kommunalråden Mira Wedenberg (M) och Elisabet Edlund (S) har lagt fram direktiven för årets budgetarbete.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2017-03-04 09:00

Så här års lägger kommunstyrelsen direktiv inför förvaltningarnas arbete med budget för 2018 och kommande år.

– Det är nu man anger vad man vill, säger kommunalrådet Elisabet Edlund (S).

Några förutsättningar är givna, som oförändrad skattesats, en förväntad befolkningsökning om 30 personer och att budgeten för 2018 ska nå ett resultat om 21 miljoner kronor.

I direktiven visar partierna sina politiska ambitioner och vad man vill uppnå. S+M-majoriteten utgår från den överkommelse som undertecknades efter valet 2014 och som ligger till grund för samarbetet.

– Vi har reviderat överenskommelsen. Vi har tagit bort sådant vi genomfört och lagt till en del nytt, säger Edlund och förtydligar att det som anges i överenskommelsen också utgör direktiven.

Bland annat tas bostadsfrågan upp – "fortsatt stort engagemang för att söka lösningar för nybyggnation och olika boendeformer"

– 2014 var bostäder inte ens med på listan, men vi har blivit 200 fler invånare sedan dess .

I sina direktiv lägger majoriteten också fram att kommunen ska "utveckla och bredda utbudet av vuxenutbildning, lärlingsutbildning och yrkesutbildning". Kommunalrådet Mira Wedenberg (M) berättar att majoriteten bland annat utgår från förra årets utredning om gymnasieskolan.

– Jag och Elisabet har också träffat en del företag och fått till oss frågor om vad kommunen kan göra. Det gäller utbildningar för att lösa brist på kompetens. Vi har också ställt frågor om vad företagen kan göra för att vi ska få våra nyanlända i arbete.

Elisabet Edlund flikar in att utbildningsfrågorna är av vikt också för kommunen som arbetsgivare.

– Vi har 900 anställda och behöver rekrytera inom flera områden, som skola, vård och omsorg.

Kosten ges en särskild del i direktiven. Majoriteten vill "främja lokala näringslivet vid upphandling" och "tillaga maten så nära gästen som möjligt".

Majoriteten trycker också på att kommunen ska "verka för att nya åtvidabergare får förutsättningar för att etablera sig i samhället" och betonar det nya hållbarhetsprogrammet.

Inför arbetet med kommande budget uppger Elisabet Edlund att hon flertalet gånger uppmanat oppositionen att lägga egna budgetdirektiv. En orsak är de senaste årens turbulens inför budgetbesluten.

Sverigedemokraterna har kommit med budgetförslag som inte beretts i de beredande utskotten. Under förra året drog SD hastigt tillbaka sitt budgetförslag, när fullmäktiges ordförande deklarerat att fullmäktige inte skulle ta emot nya förslag, bara ändringar och tillägg.

– Det är viktigt att man lägger direktiv nu om man vill vara med och påverka, säger Elisabet Edlund.

SD lämnade inte in några direktiv i kommunstyrelsen och gick heller inte emot majoritetens förslag (se artikel nedan).

– Jag är förvånad över det, med tanke på de diskussioner vi hade förra året, säger Edlund vidare.

Centerpartiet la egna direktiv (se artikel nedan), men fick inte gehör för dessa när de ställdes mot majoritetens förslag.

– Flera av Centerns direktiv har samma andemening som våra. Vi vill samma sak, men uttrycker oss olika, säger Mira Wedenberg.

Direktiven spikas i fullmäktige i slutet av månaden. Därefter intensifieras förvaltningarnas och utskottens arbete.

I november når budgetförslaget kommunstyrelsen och fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!