Så vill de styra Åtvidaberg

Överenskommelsen mellan S, C, V och L är undertecknad. Den nya majoriteten fokuserar på ekonomi, kärnverksamheter och att få igång byggnation av nya bostäder.

Joakim Magnusson (C)

Joakim Magnusson (C)

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-10-29 19:48

Det är samma kvartett som presenterade samarbetet mellan S, C, V och L som nu lägger fram överenskommelsen mellan partierna.

– Det är den del som rör den politiska. Det är det vi vill arbeta med, en slags lista med önskemål som vi är överens om, säger Thomas Lidberg (S).

Anders Byström (L) lägger till:

– Det är en prioritering av frågor vi vill driva. Yttre omständigheter kan avgöra om allt går att genomföra eller inte.

Konkret gäller det till exempel en ambition om fler pedagoger i fritidshemmen. Lennart Pettersson (V) nämner bristen på utbildade pedagoger som ett möjligt hinder.

Generellt flaggar också den tillträdande majoriteten för orosmoln.

– Vi har eventuellt en begynnande lågkonjunktur, säger Anders Byström.

– Och vi vet inte vilken regering vi får och hur den kommer att påverka Åtvidaberg, säger Lennart Pettersson.

Därmed är kvartetten inne på ekonomi.

– Där är vi definitivt och solklart överens. Det är jätteviktigt att vi har gemensam syn. Ekonomin ska vara i balans och ge förutsättningar för att bedriva kommunal verksamhet, säger Thomas Lidberg.

– Vi har alla gått till val med ekonomin som gemensam nämnare. Den ska bidra till vår välfärd och sätta Åtvidabergs invånare i fokus, säger Joakim Magnusson (C).

Den tillträdande majoriteten uttalar att: "Ordning och reda i ekonomin ska genomsyra alla beslut".

Under stycket ekonomi nämns flera faktorer som påminner om dagens finansiella mål, som exempel att investeringar under mandatperioden inte ska överstiga det sammanlagda resultatet.

Partierna uttalar också att man ser positivt på privata initiativ.

Överenskommelsen rymmer i övrigt drygt 30 punkter knutna till kommunens verksamheter.

Inom barn-omsorg listas stärkt kompetens. Förskolan ska utvecklas, likaså Kulturskolans verksamhet. Fler vuxna i skolan ska ge lärare mer tid att vara pedagoger. Gymnasieskolan ska stärka kopplingen gentemot näringslivet. Barnomsorgens öppettider ska utökas.

Matlagning på förskolor och skolor ska ske så nära barn och elever som möjligt.

Kring kosten finns också en tanke om att närodlat och närproducerat ska främja landsbygdsutvecklingen.

Vidare att de som har hemtjänst ska kunna välja varm eller kall mat och att matlagning till äldreomsorgen ska ske så nära gästen som möjligt.

Inom vård-omsorg ska dialogen mellan politiker och äldre- och handikapporganisationer ökas.

En stor fråga rör bostäder för äldre och personer inom LSS (Lagen om stöd och service).

– Vi ska medverka till ett ökat utbud. Vi kommer att behöva fler gruppbostäder och någon slags lägenhetsform med stöd för äldre, säger Lidberg.

Kommunen ska i övrigt medverka mera för att skapa bostäder för äldre, men också för att få fram billiga bostäder i hela kommunen.

Den tillträdande majoriteten vill också starta en fritidsgård i Kulturcentrum och arbeta vidare med Kulturcentrums tredje etapp.

Näringsliv och tillväxt ges en egen rubrik med bland annat fokus på utbyggnad av riksväg 35, satsning på besöksnäring, lärlingsplatser och utveckling av föreningslivet.

Av övergripande karaktär är frågor om miljö och hållbarhet. Arbetet med hållbar utveckling ska fortsätta och genomsyra hela kommunen.

Den nya majoriteten representeras av Anders Byström (L), Thomas Lidberg (S), Joakim Magnusson (C) och Lennart  Pettersson (V). De uppger att förhandlingar om en gemensam överenskommelse skett  i samförstånd.
Den nya majoriteten representeras av Anders Byström (L), Thomas Lidberg (S), Joakim Magnusson (C) och Lennart Pettersson (V). De uppger att förhandlingar om en gemensam överenskommelse skett i samförstånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!