Marianne Henriksson, vd på Näringslivscentrum i Åtvidaberg är entusiastisk när hon presenterar det nya mentorsprogrammet:
– Tanken är att vi ska ha ett ömsesidigt utbyte mellan mentorer och adepter. Vi ska få dem som har kunskap att dela med sig av den, säger hon.
Idén att låta erfarna företagare stötta nya är inte ny, men har hittills inte använts i strukturerad form i Åtvidaberg.
– Det ska ses som ett komplement i arbetet att stärka Åtvidabergs företag, men också för att stärka "vi-andan" i Åtvidaberg. Det finns ett behov att fylla där, säger Henriksson.
Mentorsprogrammet ska bygga på frivillighet, där såväl erfarna som nya företagare deltar utan ersättning. Till en början hoppas Marianne Henriksson på att kunna matcha ihop fem par, som ska ha kontakt vid tio till tolv tillfällen under ett år och delta i en till två nätverksträffar.
– Vi tänker ha en online-presentation av programmet inom kort. Vem som helst ska kunna söka, även de som inte är medlemmar i Näringslivscentrum.
I upplägget betonas att en mentor ska ge stöd och hjälpa sin adept att konfrontera problem och utmaningar samt erbjuda sitt nätverk, men inte styra.
– En mentor ska vara som ett bollplank, som någon som kan uppmuntra, stimulera och inspirera.
Med mentorsprogrammet ser Näringslivscentrum många syften. Bland dem finns: lägre arbetslöshet, högre entreprenöriell aktivitet, ökad etablering, bättre lönsamhet och högre tillväxt bland företaget.