– Vi håller på ta fram förslag på hur vi kan hantera läget, säger kommundirektör Robert Bredberg.
Med energikris, hotande elbrist och stigande elpriser handlar det för kommunens del om att dra ner på antalet kilowattimmar, (kWh).
– Dels för att signalera att kommunen tar ansvar, dels för att bidra till lägre förbrukning och minskad belastning på elnätet, så att vi slipper partiell nedsläckning.
Kommunen har idag bundet elpris. Avtalet om 35 öre per kWh sträcker sig fram till och med 2023. Trots det behöver kommunen se över och sänka sin elförbrukning, menar Robert Bredberg.
– En överbelastning skulle drabba alla, oberoende av bundna elavtal eller inte.
Så vad kan kommunen göra?
– Jag har valt att lägga detta på tre beslutsnivåer, säger Robert Bredberg och skiljer på beslut som kommunens fastighetschef Kristina Cleber kan ta på egen hand och de beslut som ligger på honom själv eller politiken.
- Fastighetschefen kan till exempel sänka tempereraturen i lokaler som inte används och gå igenom rutiner. Det handlar bland annat om kommunens matleveranser, där matvagnar inte ska hållas varma längre tid än nödvändigt.
- På kommundirektören ligger beslut som påverkar personal, till exempel en sänkning av rikttemperaturen, från 22 till 20 grader i lokaler som personalen vistas i och belysning.
– Vi kanske inte måste ha julbelysning i alla fönster? Det har en signaleffekt och visar att vi tar ansvar.
- Beslut som påverkar medborgarna ska tas av politiken.
– Det kan gälla julbelysningen runt torget. Man kanske inte behöver ha belysning i alla träd. Det kan också gälla belysningen på Kopparvallen, temperatur i skolorna, gatubelysning och hur man ska hantera isbanan.
Robert Bredberg påpekar att kommunen inte ska släcka ner Åtvidaberg.
– Vi ska inte skapa otrygga miljöer, men vi kan se över om vi kan senarelägga tändning och tidigarelägga släckning något.
Han tillägger också att belysningen på Kopparvallen under nästa år ska bytas ut, till LED- teknik.
Med på listan över åtgärder är också kommunens laddstolpe för elbilar vid kommunhusen. Den är idag öppen för allmänheten.
– Skattebetalarna ska inte tillhandahålla gratis el för de som ska ladda sina bilar, men vi bör ha en infrastruktur för laddning. Det är ett uppdrag som vi jobbar med.
Tror du att det blir reaktioner på energibesparingar?
– Jag tror att det finns stor förståelse och acceptans.