Nyligen varnade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att viktiga samhällsfunktioner riskeras att störas om många blir sjuka samtidigt.
– Slås de ut så påverkar det väldigt mycket verksamhet och kan få konsekvenser som är besvärliga att ta om hand, säger Svante Werger, särskild rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Oron rör el- och värmeförsörjning, men även dricksvatten.
Åtvidabergs vatten har omkring tio anställda (flera av tjänsterna delas med Åtvidabergs Renhållning AB). Även här påverkar smittspridningen det dagliga arbetet, framförallt på driftsidan:
– Vi drabbas som alla andra verksamheter av smittspridningen, säger vd Johan Gustafsson.
Med bara en handfull drifttekniker och en miljöingenjör, som ska hantera produktion och leverans av dricksvatten är verksamheten sårbar.
– Våra drifttekniker kan inte hantera hemarbete, annat än till en mindre del. Våra vattenreningsverk kräver bemanning och vi måste ha drifttekniker på plats.
Därför har Johan Gustafsson nu särat på i stort sett hela personalgruppen. Själv jobbar han och flera tjänstepersoner hemifrån.
– Vi har bara en driftpersonal på kontoret nu. Driftteknikerna är i princip satta i karantän och är inte på kontoret alls, utan ute på sina verksamheter, säger han.
Det innebär ensamarbete för flertalet av medarbetarna och inga gemensamma fysiska möten eller fikaraster.
Vad händer om ni drabbas av sjukdom?
– Det är det största bekymret nu, men också om någon anhörig blir sjuk och personal måste sättas i karantän.
Kommundirektör Robert Bredberg uttalade tidigare i veckan att kommunen överväger att införa undantag från karantänsreglerna, bland annat för att kunna bemanna äldreomsorgen vid hög sjukfrånvaro.
Johan Gustafsson räknar med att ett sådant beslut också ska omfatta de kommunala bolagen, som ägs av kommunen.
– Vår verksamhet är så pass samhällsviktig, säger han.
Kommunen och de kommunala bolagen har också dialog kring krisberedskap.
– Personal från samhällsbyggnadsförvaltningen ska kunna hjälpa till med driften, säger Robert Bredberg.
Johan Gustafsson ser det som möjligt i ett krisläge, även om han tonar ner risken.
– Det skulle kunna vara så om alla sex anställda hos som kan driften skulle bli sjuka samtidigt. Vi har också branschpartners som kan gå in, säger han.