Så många vill rösta om en simhall

Över 2 000 åtvidabergare vill folkrösta om en simhall i Åtvidaberg.

Foto: Ola Axman

ÅTVIDABERG2018-03-28 16:00

Namninsamlingen startade under hösten 2017. Föreningen Åtvidabergs simhall hade som mål att nå 1 000 påskrifter för att kunna ställa krav om folkomröstning.

– Vi har fått in det dubbla, senast i morse låg det ett kuvert med namn i brevlådan, säger Daniel Lind i simhallsföreningen och fortsätter:

– Vi har fått stor uppskattning under insamlingen och haft en bra dialog med medborgare, som bekräftat behovet av en simhall.

Daniel Lind som driver företag i branschen är för egen del övertygad om behovet och attraktionskraften i en simhall.

– De senaste fem åren har det skett en stor förändring i Sverige. Simning har blivit mera populärt som friskvårdform.

Daniel Lind och Pierre Rosenholtz från simhallsföreningen överlämnade namninsamlingen till kommunfullmäktiges ordförande Lennart Haraldsson (S), vice ordförande Carl Donnér (M) och andre vice ordförande Ann Hemmingsson (C) under onsdagen.

– Vi tar upp det som extra ärende i fullmäktige idag, sa Lennart Haraldsson.

John Gentz, som är en av de drivande i simhallsfrågan och som deltagit aktivt i namninsamlingen kunde inte delta i onsdagens överlämning av namnlistorna, men vill passa på att upplysa om en kommande informationsträff (inget datum ännu) gällande en framtida sport- och simanläggning i Åtvidaberg.

Frågan om en simhall sätter han i ett större perspektiv. Han nämner att både hotell Stallet och Kopparvallen ingår i tankarna.

– Vad gäller Kopparvallen så måste man se till möjligheten för allmänheten att kunna använda den. Det måste in positivt tänkande.

Han släpper också en tanke om en ny sportanläggning i anslutning till Kopparvallen.

– Sporthallen är sliten, simhallen likaså. Det kanske behövs en ny samlad anläggning inom tio år. Man måste också tänka på att vi inte blir färre i kommunen.

Parallellt med insamlingen har kommunen tagit in konsulthjälp för en utredning om simhallen, som bland annat ger svar på skick, investeringsbehov och driftkostnader.

Simhallsföreningen har beräknat investeringar i startskedet till närmare 800 000 kronor, och därefter årliga investeringar under tio år på sammantaget sex till åtta miljoner kronor. Det skulle ge föreningen en årlig driftskostnad på 3,6 miljoner kronor och följs av en önskan om kommunalt stöd upp till 60 procent.

lotta.willsater@ostgotamedia.se

Vad krävs för folkomröstning?

Tio procent av de röstberättigade i en kommun ska stå bakom förslaget om folkomröstning, tidsramen för att samla in de nödvändiga namnunderskrifterna är högst sex månader och initiativet ska handla om sådant

som fullmäktige kan besluta om.

För att avvisa ett folkinitiativ om folkomröstning krävs att två tredjedelar av ledamöterna säger nej till att genomföra en folkomröstning. Om en folkomröstning genomförs är resultatet enbart rådgivande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!