Så många vill folkomrösta om simhall

Målet är nått med råge, men insamlingen för en folkomröstning om simhallen fortsätter.

En av många. Ottilia Thuresson har skrivit på för en folkomröstning om en simhall i Åtvidaberg.

En av många. Ottilia Thuresson har skrivit på för en folkomröstning om en simhall i Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-02-28 05:00

– Vi slutspurtar nu, säger John Gentz, i föreningen Åtvidabergs simhall som tagit initiativ till en namninsamling för en folkomröstning för en simhall i Åtvidaberg.

Insamlingen drog igång under hösten förra året med mål om samla in 1 000 påskrifter, som ska räcka för att fullmäktige måste ta ställning till att genomföra en folkomröstning.

– Vi har fått in över 1 800 namn, säger Gentz.

Trots att målet redan är nått uppmanar han fler att skriva under. Listor finns utlagda på Lilla Harmoniboden och Hårknuten i Åtvidabergs centrum.

Ottilia Thuresson, 20 år som arbetar på Harmoniboden är en av de drygt 1 800 som skrivit under. Hon var en flitig besökare i simhallen tills den stängdes 2013.

– Som barn var jag i simhallen varje fredag med andra barn och deras mammor. När jag gick i Grebo skola åkte vi till Åtvidaberg för simundervisning och när jag gick på högstadiet var vi flera kompisar som hade simning som elevens val. Jag saknar simhallen.

Namninsamlingen pågår till den 25 mars. John Gentz hoppas kunna överlämna kravet och alla namn i samband med att fullmäktige sammanträder den 28 mars.

Samtidigt som insamlingen närmar sig slutdatum har kommunen inlett en utredning om simhallen. En extern konsult ska bland annat ge svar på skick, investeringsbehov och drift.

– Den ska vara klar i månadsskiftet mars-april, säger kommunens samhällsbyggnadschef Rikard Spalle och påpekar att kommunen inte är intresserad av att överta eller köpa simhallen, som ingår i samma fastighet som Hotell Stallet som är till salu.

John Gentz uppskattar att kommunen inlett en utredning.

– Det är positivt att kommunen utreder. Det känns som om det är en positiv stämning och att det inte är helkört med en simhall i Åtvidaberg.

Samtidigt flaggar han för att kommunens utredning kan visa att kostnader för investeringar och drift av den befintliga simhallen kan överstiga de kalkyler som föreningen tagit fram.

– Våra beräkningar bygger på ideell arbetskraft.

Simhallsföreningen har beräknat investeringar i startskedet till närmare 800 000 kronor, och därefter årliga investeringar under tio år på sammantaget sex till åtta miljoner kronor. Det skulle ge föreningen en årlig driftskostnad på 3,6 miljoner kronor och följs av en önskan om kommunalt stöd upp till 60 procent.

John Gentz är öppen för att en utredning också kan visa alternativ till att rusta upp den befintliga simhallen.

– Det kan vara så att en investering i en nybyggnad kan betala sig genom lägre driftskostnader, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!