Björn Persson, regional kommunikationschef inom Eon, styr bilen ut från Åtvidaberg. Förbi Långbrottsområdet, mot Borkhult.
Dagen är vindstilla och lugn. Landskapet med sjöar, berg, skog och steniga marker passerar förbi.
Det här är bygder där elnätet på grund av terrängen till stor del är luftburet. Att bygga bort risken för strömavbrott genom att gräva ner elnätet är uteslutet.
Istället är strategin att vädersäkra elnätet genom isolerade ledningar, eller byten till isolerade ledningar.
Den senaste investeringen är ett tiotal fjärrfrånskiljare inom ledningsnätet i Åtvidaberg.
– Vid strömavbrott kan hela ledningen och hela områden bli utan ström. Med fjärrfrånskiljare som styrs med trådlös, digital kommunikation kan vi från driftcentralen i Norrköping bryta och sätta på strömmen i sektioner, förklarar Björn Persson.
Det innebär att samtliga kunder på en längre ledningssträcka inte behöver blir utan ström.
– Det gör också att vi kan korta tiden för strömavbrott för våra kunder. Vi kan arbeta mera effektivt för att få tillbaka strömmen så snabbt som möjligt, säger Björn Persson.
Han har passerat Borkhult och svängt av mot Långserum. Vid ett vägskäl stannar han bilen.
– Här har vi en fjärravskiljare, säger han och pekar mot en elstolpe inne i en betesmark nära Yxningen.
Kollegorna Daniel Lundberg, som är projektbeställare och Alexander Lidstedt, projektör, pekar mot en oansenlig plåtlåda på stolpen. Från skåpet går stålstänger upp mot elledningarna.
– Det är de som kan bryta strömmen. De är kopplade till en motor som kan styras från driftcentralen, förklarar Daniel Lundberg.
Med på platsen är också Urban Karlsson, montör på Vattenfall Service, som arbetar på uppdrag av Eon och som varit med och installerat fjärrfrånskiljarna.
I hans tjänst ingår också att hantera strömavbrott.
– Fjärrfrånskiljare gör montörernas arbete säkrare, i synnerhet i mörker, stormar och snöoväder, säger Björn Persson.
Tidigare har de fått åka ut och stänga av ledningar manuellt. Nu stängs sektioner av nätet av på distans.
– Vi får felställen som vi kan åka till direkt. Det underlättar, säger Urban Karlsson.
Strömavbrott sker och kommer att ske. Samma vecka som Eon visar sin satsning i Åtvidabergsområdet, drabbade ett strömavbrott under en stormig natt 4 200 kunder.
– Det var ett skarpt läge, där vi kunde göra snabba insatser och minska avbrottstiderna för kunderna. Om vi inte haft fjärrfrånskiljare hade avbrottstiden blivit längre.
– Många fick tillbaka strömmen snabbt utifrån provomkopplingar med fjärrfrånskiljare. De sista kunderna hade strömmen tillbaka kl 09.48, säger Björn Persson.
Daniel Lundberg låser skåpet vid vägskälet och åker tillbaka mot Åtvidaberg. I Borkhult stannar sällskapet till vid det gamla fabrikskontoret.
Här finns en nybyggd nätstation, också en del i Eon:s satsningar i området.
– Vi gör flera nätstationsbyten nu. Dessa har också fjärrfrånskiljare och kan styras från driftcentralen, säger Björn Persson.
Fler insatser görs. Alexander Lidstedt talar om en ökande automatisering.
– Vi jobbar för att automatisera mer och mer, säger han och ger exempel:
– Vi har drönare som flyger automatiserat och som förskannar ledningar. Då kan vi få exakt plats för avbrott, till exempel om det ligger träd över ledningar.
Urban Karlsson tillägger:
– Det finns också felindikatorer på ledningarna som känner av om något är fel på nätet och skickar information om det.