– Vi binder oss inte ännu och inget är klart.
Så säger Elisabeth Edlund, första namn på S-listan och partiets kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande tillika kommunalråd. Hon vill inte gå händelserna i förväg och påpekar att frågan om eventuell samarbetspartner inte formellt gått genom Arbetarekommunen eller dess styrelse.
– Vi som sitter i styrelsen och verkställande utskottet har haft ett rundsnack bara.
Ur de samtalen kommer en vilja till fortsatt samarbete med M. Elisabeth Edlund hänvisar till att S kamperat med M under de två senaste mandatperioderna.
– Efter valresultatet är det naturligt att prata med M först, säger hon.
När Corren pratar med Elisabeth Edlund på tisdag eftermiddag har ännu ingen förfrågan gått till M.
– Vi vill avvakta onsdagsräkningen först.
Det är då de sena poströsterna räknas. Något som skulle kunna förändra det slutliga valresultatet.
Magnus Hesse, M-kommunalråd och gruppledare för M, känner inte till diskussionerna inom S. Han tar emot uppgifterna om att flera ledande socialdemokrater diskuterat en i nb judan till M, från Corren.
– Det låter bra, säger han.
Precis som Elisabeth Edlund är Magnus Hesse noga med att få saken prövad i sin partigrupp. Han hänvisar till ett möte i morgon kväll med gamla och nya fullmäktige gruppen.
Hur ställer du dig till fortsatt samarbete med S?
– För Åtvidabergs bästa tycker jag att det är bättre att sitta i styrhytten.
Kan alternativet vara att bilda en borgerlig allians? Ni får tillsammans ett mandat mindre än S och skulle kunna söka stöd i övriga oppositionen.
– Jag tror inte åtvidabergarna vill vara med om ett minoritetsstyre igen. Historiskt sett har vi sett vad det innebär. Det var kaos och pajkastning. Jag tror varken att kommunens politiker elle r tjänstemän är betjänta av det. Jag tror en stark majoritet är det bästa för Åtvidaberg.
Hur S och M väljer att agera kommer att påverka övriga partier. Genom att ingå så kallad valteknisk samverkan kan flera partier tillsammans skaffa sig bättre positioner för plats i kommunstyrelsen, nämnder och utskott.
Om S och M går samman får de tillsammans 22 av 35 mandat i fullmäktige. Kvarvarande opposition får 13 mandat: SD blir störs t a oppositionsparti med fem mandat och skulle genom valteknisk samverkan med något annat oppostitionsparti kunna ta hem uppdrag som oppositionsråd.
Flera partiförträdare som Corren pratat med uttrycker ovilja att samverka valtekniskt med SD. Lennart Pettersson (V) säger att han kommer jobba i en annan riktning.
– Jag kommer göra mitt för att de inte ska få oppositionsrådsposten. Under förutsättning att vi övriga kan enas, så ser jag inte det som tvunget att största oppositionspartiet ska ha den posten.
Uppgifterna om att S och M närmar sig varandra tar Pettersson med ro.
– Ur min synvinkel är det inte oväntat.