RTÖG har tagit fram nödlösning

Minimala styrkor av heltidsbrandmän tar över efter de deltidsbrandmän som sagt upp sig i Åtvidaberg. Det kommer att försena eventuell rökdykning för att rädda liv.

Tre man. Så blir bemanningen på räddningststationen i Åtvidaberg i den plan RTÖG tagit fram för ett värsta läge, det vill säga om 23 av 24 deltidsanställda lämnar sina tjänster. Med tre brandmän kan rökdykning inte genomföras.

Tre man. Så blir bemanningen på räddningststationen i Åtvidaberg i den plan RTÖG tagit fram för ett värsta läge, det vill säga om 23 av 24 deltidsanställda lämnar sina tjänster. Med tre brandmän kan rökdykning inte genomföras.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2017-03-07 18:00

Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG lägger nu fram ett ”worst case scenario” för deltidsstationerna i Åtvidaberg och Valdemarsvik.

– Vår ambition och förhoppning är att det inte ska bli så här. Vi hoppas att den deltidspersonal som sagt upp sig går tillbaka i tjänst, säger Michael Wahlqvist, distriktschef med ansvar för Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik.

Han har tillsammans med distriktschefen för Linköping och Åtvidaberg, Fredrik Rask fått uppdraget att ta lösa den situation som kan uppstå om nästintill samtlig deltidspersonal i Åtvidaberg och Valdemarsvik lämnar sina tjänster den siste april.

– Vi måste ha en plan nu, det går inte att vänta till den siste april.

I scenariot får heltidspersonal från förbundets stationer i Linköping och Norrköping bemanna stationerna i Åtvidaberg och Valdemarsvik dygnet runt.

– Ett befäl och två brandmän kommer att schemaläggas i jour och ha 90 sekunders anspänningstid, säger Michael Wahlqvist.

Det innebär att ni blir färre personal i en räddningsstyrka än i dag. Kan tre man utföra exempelvis rökdykning vid en lägenhetsbrand?

– För att rökdyka måste man vara minst fyra brandmän. Så nej, tre man får inte rökdyka, säger Wahlqvist och fortsätter:

– Med 90 sekunders anspänningstid mot fem minuter för en deltidsstation, vinner vi tid i inledningsskedet. Man kan begränsa skadorna.

Deltidspersonal som inte sagt upp sig kommer att schemaläggas och ska kallas in vid larm. Räddningscentralen kan också komma larma ut brandmän från Linköping till Åtvidaberg.

RTÖG har gått ut om information till heltidsanställda. Situationen bedöms som allvarlig och förbundets samlade resurser måste användas för att hantera läget.

– Vi har lagt en plan för fem månader, uppger Michael Wahlqvist.

Vad händer därefter?

– Jag vet inte det idag. Med fem månader köper vi oss tid.

Planen får konsekvenser, både för ekonomi och för personal.

– Att ha heltidsbemanning är dyrare. För juni, juli och augusti måste vi lösa det med övertid för att säkerställa semestrar.

Kan personal i Linköping neka till att jobba i Åtvidaberg?

– Nej, de har arbetsskyldighet.

I Åtvidaberg har 23 av 24 brandmän sagt upp sig. De har framfört bristen på ledningsfunktioner som det främsta skälet.

Går det inte att gå dem till mötes med ledning på plats och på så sätt få dem att ta tillbaka sina uppsägningar?

– Vi är ett förbund med elva stationer till. Det gäller att hitta en helhet i förbundet. Dessutom, det finns ledningsfunktion, men inte fysiskt på plats. Jag vet inte vad det skulle göra för skillnad om det var så.

Michael Wahlqvist uppger att RTÖG fortsätter dialogen med deltidsbrandmännen.

– Vi har inte stängt några dörrar, säger han.

Tidningen har varit i kontakt med RTÖG:s personal i Åtvidaberg. Deltidsbrandmännen vill i dagsläget inte kommentera utvecklingen och hänvisar till ett möte längre fram i veckan.

Detta har hänt

Ett nytt avtal, RiB 17 för räddningspersonal i beredskap har orsakat en våg av protester uppsägningar i hela landet.

Även i Åtvidaberg har deltidspersonal synpunkter på avtalet. Till det har personalen framfört kritik mot bristen på lokalt ledarskap och krävt kompetent ledarskap på plats.

23 av 24 brandmän har sagt upp sig och jobbar enligt uppsägningarna till och med april.

Dialog med RTÖG har förts, men den har hittills inte fått deltidspersonalen att ta tillbaka uppsägningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!