Rosengården kan få pris för husmanskost

Demensavdelningarna Rosengården 1 och 2 har chans att ta hem ett prestigefyllt pris i klassen "Bästa seniormatglädje."

Pris igen? Rosengården fick pris för sina måltider 2015 och har chans till ännu ett pris. Yngve Gunnar uppskattar maten.

Pris igen? Rosengården fick pris för sina måltider 2015 och har chans till ännu ett pris. Yngve Gunnar uppskattar maten.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2017-01-11 13:00

Mia Skogh, enhetschef för bland annat Rosengården är glad över beskedet att Rosengården är en av tio semifinalister i Arla Guldko 2017 med chans till ett utbildningsstipendium om 30 000 kronor.

– Det vore jättekul att ta hem priset, säger hon.

Arla benämner sin Guldko som matbranschens Oscar. Det sätter fokus på den offentliga måltiden och berör såväl unga som äldre i samhället.

På Rosengården har maten stått i fokus sedan avdelningarna öppnades 1992. Nu som då lagas all mat från grunden på respektive avdelning för att öka de boendes aptit och välbefinnande.

– Det är husmanskost. Sådan mat som de gamla uppskattar och är vana vid, som bruna bönor och kroppkakor. Vid högtider gör vi alltid något extra.

Mia Skogh berättar att de boende får vara med i köket och hjälpa till efter förmåga.

– En del kanske bara sitter med och får provsmaka. Lukter och smaker genererar minnen. Maten skapar samtal.

2015 fick Rosengården ta emot det lokala Hagdahlspriset. Det stimulerade personalen till att delta i Arlas tävling. En jury ska nu utse tre finalister som går vidare till den stora finalgalan i maj i Stockholm.

– Ett djupt engagemang och stor drivkraft att sprida matglädje bland sina gäster är det som förenar alla semifinalister, säger Fredrik Larm, projektledare för Arla Guldko i ett pressmeddelande.

Mia Skogh framhåller personalen på Rosengården och ger dem en stor eloge för sitt engagemang.

– Det händer att personal som plockat svamp på fritiden tar med till jobbet för att bjuda de gamla på en kantarellstuvning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!