Rökigt och hett när lokala festivalen drog igång

Det ryker från ässjor och hammarslagen klingar på årets Borkfest. Hit till den andra konst- och hantverksfestivalen i Lapphems trädgård i Borkhult har hantverkare och intresserade hittat från olika delar av Sverige och världen.

Borkfest

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-06-07 17:00

Matilda Magnusson, ena halvan i syskonparet som driver Borkhult Lapphem, står böjd över ett städ. Hon slår hammaren över en bit järn som värmts i en av de ässjor som står uppställda i trädgården. 

Syret till elden trampas igång. Här används ingen elkraft, bara hand- och fotkraft.

– Det ska bli en kapsylöppnare, säger hon och sträcker fram sitt stycke järn som böjts och fått en vacker ögla i en änden.

undefined
"Vi har folk från Kanada, Tyskland, England, Stockholm och Göteborg som deltagare här, men ingen från Åtvidaberg", säger Matilda Magnusson som driver Borkhult Lapphem med sin syster Elisabet och nu arrangerar Borkfest i Lapphems trädgård."

Borkfesten, som arrangeras av Borkhult Lapphem och hantverkarparet Raleigh och Oliver Klotzek från Ödeshög, är den andra i ordningen. I år med 30-talet deltagare och tio instruktörer till en mängd workshops i olika tekniker.

– Vi har nått fler i år än förra året, säger Matilda Magnusson och räknar upp både länder och orter deltagarna kommer från; England, Kanada, Tyskland, USA, Ystad, Stockholm, Göteborg och Linköping. 

undefined
Ute Schmidt-Kuhn bor i Tyskland, men har sommarställe vid sjön Yxningen. Nu deltar hon i sina andra Borkfest och testar smide. " Det är svårt i början att tänka på allt, på elden och på att inte bränna sig. Men det är roligt."
undefined
Borkfest Borkhult Lapphem

Ute Schmidt-Kuhn kommer från Karlsruhe i Tyskland, men har sommarställe vid sjön Yxningen. Nu försöker hon, liksom Matilda att göra en kapsylöppnare. 

– Det är svårt i början att tänka på allt, på elden och på att inte bränna sig. Men det är roligt.

undefined
Vädret är perfekt för slöjdande utom hus. Inget regn och heller inte alltför varmt.
undefined
Deltagarna arbetar utspritt och fokuserat i trädgården.

Det är rofyllt i trädgården. Och koncentrerat. Ett par täljer slevar, en man yxar ut ämnen att tälja. En grupp gör linoleumtryck. I ett tält binds borstar av hirs, ett grovt gräs.

– Det är roligt, men också lite frustrerande, säger Lena Berg från Ljungsbro. 

Hon skrattar lätt medan hon drar tråd över buketten av hirs. Frustrationen över att flätningen mot borstskaftet inte riktigt blir som hon tänkt tas med ro. Och borsten ska med hem, oavsett om flätorna är perfekta:

– Hantverk ska användas!

undefined
Lena Berg från Ljungsbro ägnar sig gärna åt hantverk. Hemma blir det bokbinderi ooch textilslöjd. På Borkfesten testar hon något nytt, att binda borstar av hirs.

Från scenen hörs ett rytmiskt vinande. Det kommer från en samling svarvar i trä, som trampas igång. Flo Hamer från Bristol, England är på plats för att lära ut sitt hantverk.

– Det är lite svårt, men möjligt. Många blir trötta, innan man lär sig hur det fungerar, säger hon. 

Maja Bellem, från Stockholm som pluggat slöjd både på Konstfack i Stockholm och på Linköpings universitet testar tramp-svarv för första gången och lär sig vikten av att hålla rätt tempo och rätt vinkel med järnet mot träet. Blicken är fokuserad och munnen sammanbiten.

– Man får kramp överallt. Men det ska bli en skål. Förhoppningsvis, säger hon och svarvar vidare.

undefined
Det handlar mycket om teknik när Flo Hamer från Bristol, England lär ut hur man svarvar med en tramp-svarv. Här visar hon Maja Bellem hur man ska hålla armen i förhållande till trä-ämnet. "Det är lite svårt, men möjligt. Många blir trötta, innan man lär sig hur det fungerar", säger hon.
undefined
Maja Bellem biter ihop koncentrerat. Trä-biten på svarven ska bli en skål. "Förhoppningsvis", tillägger Maja med ett skratt.

Borkfesten varar i fyra dagar och är mycket mer än möjligheten att bara prova på hantverk. Daniel Berhe, som är med för andra året talar om en gemenskap mellan slöjdare.

– Man lär känna varandra. Det är en jättemysig atmosfär här, säger han. 

undefined
Daniel Berhe jobbar själv med trä, men passar på att gå en workshop i borstbinderi. "Nu ska jag göra en häxkvast", säger han och förbereder strån av hirs innan de ska bindas samman. Han har hälften av sina rötter i Sverige, den andra hälften i Eritrea. "Min farfar flätade pallar i Eritrea. Det här väcker något i mig", säger han om hantverket.

Några deltagare bor på Lapphem, andra på campingen. Man äter, slöjdar och tillbringar kvällarna tillsammans. 

– Det här handlar om att man kan som deltagare kan lära sig något nytt, men också om att de som är professionella kan utvecklas och utveckla sitt nätverkande. Ikväll ska vi prata om hur det är att vara hantverkare på heltid och hur man kan komma in på marknaden, säger Matilda Magnusson. 

– För oss som verkar på landsbygden handlar detta också om landsbygdsutveckling. Tänk att vi får hit så många från olika platser.

Arrangemanget har stöd av Hemslöjden i Östergötland, föreningen Borkhults natur och kultur, ABF och Åtvidabergs kommun. Under Borkfestens sista dag på söndag är besökare välkomna till trädgården under Lapphems ordinarie öppettider, kl 11-16. Då ansluter också Kulturskolan i Åtvidaberg med slöjdklubb för barn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!