Rödstensgubben stulen – och återfunnen

Östergötlands mest kända fallossymbol, Rödstensgubben, blev av med sitt huvud under onsdagskvällen. Men på torsdagsförmiddagen återfanns det igen.

Rödstensgubben i närheten av Grebo är ett av Östergötlands mest kända fornminnen.

Rödstensgubben i närheten av Grebo är ett av Östergötlands mest kända fornminnen.

Foto: Clara Herner

Åtvidaberg2017-02-23 12:32

Rödstensgubben är en av Östergötlands mest kända och mytomspunna fornlämningar och står i närheten av Grebo, mellan Linköping och Åtvidaberg. Den sägenomspunna fallossymbolen, som är målad i svart, vitt och rött, anses vara från förkristen tid och har stått vid Röstens gård åtminstone sedan 1300-talet. På torsdagsmorgonen upptäckte gårdens ägare Lars Tholmark att delar av fornminnet stulits.

– Vi upptäckte det i morse. Det är de två översta stenarna som saknas, sade Lars Tholmark.

Polisen hade på torsdagen ingen information om den misstänkta stölden.

– Det här har jag inte hört talas om, sade Lennart Bergström vid polisen i Åtvidaberg.

Vid lunchtid på torsdagen fick vi tag i Mikael Tholmark, uppfödare på Röstens gård.

– Jag lade ut en grej på Facebook om det här och vi har varit ute och letat. Nu fick jag precis veta att en bekant till mig har hittat huvudet och kragen.

Det var strax efter klockan 11 på torsdagen som det svarta huvudet och den vita kragen hittades på en mindre väg i närheten av Målbäck, cirka en mil från Röstens gård.

– Vi är naturligtvis lättade över att stenarna har hittats. De ser inte ut att ha fått några skador, säger Mikael Tholmark.

Redan på onsdagskvällen uppmärksammade en privatperson att huvudet på Rödstensgubben saknades.

– Men vi trodde att stenen hade blåst ner. Men på morgonen upptäckte en anställd på gården att huvudet var borta.

Rödstensgubben har tidigare dragit till sig tjuvars intresse. I september 2006 stals hela fornminnet och återfanns senare i en lägenhet i Västervik. Tre män fälldes för brott mot kulturminneslagen och dömdes att betala vardera 120 dagsböter.

Den som ligger bakom den senaste stölden har kanske inte bara polisen att frukta. Enligt sägnen kan den som gör åverkan på Rödstensgubben drabbas av olycka.

– Vi målar stenarna varje år för att slippa att gården drabbas av brand, säger Mikael Tholmark, som nu planerar att återställa fornminnet i ursprungligt skick.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om