Entreprenören Daniel Wittzell kommer gående längsmed Stenhusgatan.
Här ligger de gamla arbetarbostäderna (de vita stenhusen), Åtvidabergs hotell, det gamla sädesmagasinet, Röda ladan och Kulturhuset (tidigare brukshotell) på rad. I fonden tronar mäktiga Hotell Stallet.
För några år sedan kastade Daniel Wittzell blickarna åt Röda ladan – då omålad i vitt– och tog kontakt med kommunen om att få köpa fastigheten för att bygga nya bostäder. Han har tidigare lyckats med projektet att omvandla Gamla kvarnen, från industrilokaler till New York-inspirerade bostadsrätter.
– Min tanke med Röda ladan var att behålla fasaden som ett slags skal och bygga ett nytt hus innanför, säger han.
Nu ser det ut som om de ursprungliga planerna ändras.
När kommunen påbörjade arbetet att ändra den befintliga detaljplanen för att tillåta bostäder i Röda ladan visade det sig att ladan var i betydligt sämre skick än väntat.
Samtidigt kom ett yttrande från Länsmuseet, signerat byggnadsantikvarie Maria Klint: "Museet bedömer att byggnaden besitter höga kulturhistoriska värden och därmed bör bevaras".
Länsmuseet föreslog en upprustning som skulle stärka det kulturhistoriska värdet, både i byggnaden och i kulturmiljön Åtvidaberg i helhet.
På kommunens fastighetskontor beräknades en sådan upprustning till åtta miljoner kronor.
– Det skulle vara en stor investering och nu ser vi verkligen över alla investeringar. De ska helst vara lönsamma, konstaterar kommunalrådet Joakim Magnusson (C).
Länsmuseet påpekar i sitt yttrande dessutom att Röda ladan inte tål påbyggnad eller tillbyggnad.
Kommunstyrelsen som i april väntas ta beslut om planbesked står nu inför ett dilemma: Att följa länsmuseets yttrande eller inte? Och att samtidigt följa kommunens egen ambition att förtäta och öka tillväxten i Åtvidabergs mest centrala delar, där det i dag råder bostadsbrist.
I ett förslag som planerings- och ekonomiutskottet nästa vecka ska ta ställning till, öppnas för en rivning av Röda ladan – konkret genom att det i den nya detaljplanen inte skrivs in ett förbud mot rivning.
– Vi har diskuterat detta mycket, säger Joakim Magnusson och fortsätter:
– Om ladan ska rivas och något nytt byggas upp igen, så ska det vara i samma stil. Kulturvärdet ska tas tillvara.
Daniel Wittzell, som driver projektet genom bolaget Projekt G (efter fastighetsbeteckningen Ganymeden 11) är helt med på de tankarna.
– Det ska vara något snarlikt, vi ska absolut inte göra något superflashigt av fasaden. Målet är att hitta en form som både blir brukbar och behåller grundfasaden. Samtidigt kan man öppna för att en andra våning kan bli av ett annat snitt. Det blir spännande att sätta sig vid ritbordet med detta.
– Vi kommer att titta på originalritningarna, försäkrar Daniel Wittzell.
I ett första skede räknade han med fyra radhusliknande bostäder. Om ladan rivs kan det bli ytterligare en till två bostäder
Röda ladan tillhör Åtvidabergs äldre byggnadsbestånd. Den byggdes omkring 1870 som stallbyggnad och skjutshåll för Åtvidabergs brukshotell (Kulturhuset) intill.
Här fanns åtta boxar för hästar och plats för vagnar. Originalritningarna till både ladan och brukshotellet är signerade av den välkände arkitekten Axel Kumlien, som bland annat står bakom Grand Hotel och Jernkontoret i Stockholm.
Genom åren har Röda ladan fungerat som kafé, bageri, bensinstation, butik och magasin.