– Vi tar ett lite snabbare första steg än vi egentligen tänkt, säger Johan Gustafsson, vd i kommunala bolaget Åtvidabergs renhållning AB.
Redan under första kvartalet 2024 ska boende i 1600 lägenheter i Åtvids tätort, istället för att ta sig till en återvinningsstation, kunna lämna glas, pappersförpackningar, tidningar, plast och metall i nära anslutning till bostaden.
Hur nära?
– I de flesta fall där man har sina befintliga sophus idag. Men för plast och pappersförpackningar blir det större kärl, som de som finns för glas på återvinningsstationerna. De måste stå i anslutning till platser där det kan hämtas.
Införandet av denna fastighetsnära insamling kommer inledningsvis inte att gälla samtliga lägenheter eller bostadsrätter i tätorten. Ett urval har gjorts.
– I detta första steg får vi med de fastighetsägare och en del bostadsrättsföreningar som har fler än åtta lägenheter. Vi kommer att ha sammanlagt 56 ställen för insamlingen.
När får övriga samma möjlighet?
– Vi har fram till den 1 januari 2027 på oss att införa detta för alla, säger Johan Gustafsson.
Han nämner att arbetet för fastighetsnära insamling kommer att ske successivt från den 1 april 2026 fram till årsskiftet 2027. Åtvidabergs renhållning måste ta fram nytt upphandlingsunderlag och gå ut med upphandling efter sommaren nästa år.
– Det arbetet ska igång så att vi kan säkerställa att vi har ny entreprenör den 1 april 2025.
Med fastighetsnära insamling följer en kostnad per lägenhet för fastighetsägare. Men det ska inte behöva bli dyrare, påpekar Johan Gustafsson.
– Tanken är att det ska bli kostnadsneutralt, säger han.
För att det ska kunna bli det måste fler sortera rätt.
De plockanalyser som Åtvidabergs renhållning gör visar att en stor del av det som hamnar i soptunnorna sorterats fel, men också att de som bor i flerfamiljshus generellt sett är bättre på att sortera rätt än de som bo i villa.
*För flerfamiljshus är 20 procent av vikten i soptunnorna sådant som skulle sorterats för återvinning. Volymmässigt blir det mer – hela 50 procent av volymen är sådant som skulle sorterats.
*För villor visar plockanalyserna att 30 procent av vikten på avfallet skulle återvunnits. Volymmässigt blir det 70 procent.
– Förpackningar är skrymmande, förklarar Johan Gustafsson.
Han påpekar också att det är viktigt att materialflödena går rätt väg. Sådant som glas, plast, papper, tidningar och metall ska återvinnas.