– Vi har inte sagt upp några lärare än, men vi måste påbörja processen, säger Marianne Lindh, ordförande i den ekonomiska föreningen Kulturskolan i Åtvidaberg.
När kommunen för tio år sedan la ner den kommunala musikskolan tog Kulturskolan över.
Kommunen har sedan dess stöttat ekonomiskt. För 2014 med 1,4 miljoner kronor till drift samt med bidrag till hyran för lokalerna i Mässen.
Men i april la kommunstyrelsen plötsligt i handbromsen. Man slöt avtal för 2014, med möjlighet till förlängning med ytterligare sex månader. Samtidigt slogs fast att Kulturskolans framtid skulle utredas.
Det har gått sju månader utan att utredningen kommit till någon slutsats om framtiden.
– Utredningen måste få ta tid, säger Anna-Lena Grusell, kommunens kultur- och turismchef som leder utredningen.
Hon ger en hint om att arbetet kan vara klart vid årsskiftet. Alternativen till att fortsätta som idag, med verksamhetsstöd till Kulturskolan, är flera.
– Det kan bli som idag eller att vi upphandlar tjänsterna. Eller att kommunen tar tillbaka verksamheten. Vi vill att fler unga ska få möjlighet att vara med och vi vill få ut så mycket som möjligt av våra skattepengar.
Marianne Lindh uttrycker respekt för kommunens utredning och säger att det viktigaste är att det finns en väl fungerande och professionell kulturskola även i framtiden.
Men Kulturskolan kan inte vänta mycket längre på kommunens svar.
– Vi vet inte om kan driva verksamheten vidare. Vi hoppas att kommunen kan skynda på processen, säger hon.
I väntan tvingas Kulturskolan nu förbereda för uppsägningar. Marianne Lindh hänvisar till att föreningen inte kommer kunna betala ut löner utan kommunalt stöd.
Kulturskolan har i dag 13 deltidsanställda, samtliga högskoleutbildade musiklärare. Tjänsterna varierar, från 20 till 60 procent.
– De kombinerar sina tjänster med andra tjänster, bland annat på gymnasieskolans musikprofil, berättar Marianne Lindh.