Riksdagsman vill stoppa utvisning

Vlora och hennes två flickor nekas prövningstillstånd i Migrationsöverdomstolen. Efter drygt sju år i Sverige ska de utvisas till Kosovo. ”Var finns barnperspektivet?”, frågar sig riksdagsman Finn Bengtsson (M).

Förtvivlan. "Jag kan inte åka tillbaka".

Förtvivlan. "Jag kan inte åka tillbaka".

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-01-25 08:00

Vloras fall har väckt stark opinion. Riksdagsman Finn Bengtsson är en av dem som reagerat.

– Det har gått prestige i detta, säger han.

Han kommer till Höstbäck utanför Björsäter dit tidigare riksdagsmannen Carl G Nilsson (M) bjudit in. Han har också engagerat sig och mött ett gensvar han inte kunnat föreställa sig. Bland annat på Facebook där ett inlägg om Vlora gett över 1000 kommentarer och över 1700 delningar.

– Merparten reagerar mot att Vlora ska utvisas. Hon har fast jobb och barnen har levt större delen av sina liv här.

Vlora kommer till Höstbäck med sin arbetsgivare, Kenneth Axelsson som driver Städ- och fastighetsskötsel i Åtvidaberg AB. Hon är uppgiven, sluter ansiktet i sina händer, torkar tårar, men samtidigt lyhörd över samtalet runt bordet.

– Jag har börjat packa, men jag tänker hela tiden på problemen i Kosovo och problemen med Migrationsverket.

Corren berättade om hennes öde redan i början av december. Då hade hon fått beslut om att utvisning skulle verkställas. Beskedet fick Vlora att bokstavligen falla till golvet.

Hoppet ställdes till Migrationsöverdomstolen. Advokat Morgan Gerdin angav flera skäl, men varken fast arbete, egen försörjning, barnens starka anknytning till Sverige, skolgången i Åtvidaberg och de hot Vlora flytt från var tillräckliga.

Migrationsöverdomstolen anser inte att det finns prejudicerande eller synnerliga skäl att pröva överklagandet.

Vloras berättelse från Kosovo innehåller flera år av grova övergrepp, misshandel och hedersproblematik. Vlora håller mycket inom sig, hon vill inte att barnen ska veta vad som hänt.

– Det går inte att åka tillbaka, säger hon och beskriver en hotbild som också berör barnen.

Finns det människor i Kosovo som vill dem illa?

– Ja.

Finn Bengtsson lyssnar.

– Det som klämmer mig allra mest är barnen, men också Vlora som helt och fullt etablerat sig med jobb och försörjning. Hon är en förebild som lyckats komma hit och bidra till samhället. Konsekvenserna familjen drabbas av är orimliga.

Migrationsverket har motiverat sina beslut med att Vlora brutit mot ett så kallat återreseförbud. När hon 2010 fick avslag på sin första asylansökan valde hon att inte resa tillbaka till Kosovo.

– Hon har skyddat sina barn och tagit ansvar för de risker för förtryck och hedersproblematik som finns. Myndigheten borde se detta och ta hänsyn till barnperspektivet, menar Bengtsson.

Migrationsöverdomstolens beslut om att neka prövningstillstånd innebär att utvisningen ska verkställas. Finn Bengtsson hävdar att det gått prestige i ärendet och avser att uppvakta Migrationsverket tillsammans med ytterligare riksdagsmän.

– Som riksdagsman och lagstiftare kan jag inte se att detta är lagstiftarens intention. Om man lägger in barnkonventionen och hedersproblematiken i detta, och den opinion som väckts så anser jag att Migrationsverket ska göra om och göra rätt. Man måste kunna säga att man gjort fel.

Finn Bengtsson uppmanar också kommunpolitiker att agera. Kommunalrådet Elisabet Edlund (S) säger ja till att delta i en uppvaktning, under förutsättning att hon har tid.

– Man har inte lyssnat tillräckligt på barnens situation, säger hon.

Parallellt med arbetet på politisk nivå söker Kenneth Axelsson juridiska skäl att inhibera verkställigheten av utvisningen.

– Jag är orolig, säger han och pekar på att Vloras fall även tagits upp i medier i Kosovo och publicerats med namn och bild.

– Jag vet inte vad det innebär om jag kommer till Kosovo, säger Vlora.

Detta har hänt

2010: Vlora kommer till Sverige med sina döttrar, två och fyra år. Hon söker uppehållstillstånd efter år av grova övergrepp och misshandel. Asylansökan avslås. Migrationsverket bedömer Vloras uppgifter som trovärdiga, men inte tillräckliga för flyktingstatus eller skyddsskäl i Sverige.

2011: Vlora och barnen kommer till Åtvidaberg. Migrationsverket lämnar beslut om avvisning till polis.

2015: Det tidigare avvisningsbeslutet preskriberas. Vlora söker åter uppehållstillstånd. Samtidigt beviljar Skatteverket undantag från skyldigheten att ha arbetstillstånd. Vlora får jobb på ett företag i Åtvidaberg.

2017: Ansökan om uppehållstillstånd avslås. Vlora söker arbetstillstånd. I november kom beslutet – avslag och med det en verkställan om utvisning.

2018: Migrationsöverdomstolen nekar prövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!