Restaurang flyttar in i gamla Grillstugan

Asian Food Take Away som tidigare funnits i en matvagn i Gropen öppnar nu i Grillstugans gamla lokaler.

Thay Le Van förevisar den än så länge tillbommade lucka där maten kommer att levereras så länge pandemin pågår. Därefter kommer det även att finnas möjlighet att äta inne i restaurangen.

Thay Le Van förevisar den än så länge tillbommade lucka där maten kommer att levereras så länge pandemin pågår. Därefter kommer det även att finnas möjlighet att äta inne i restaurangen.

Foto: Johan Nicklasson

Åtvidaberg2021-01-18 20:45

Under tisdagen öppnar restaurangen Asian Food Take Away i Åtvidaberg. Det handlar dock egentligen om en nyöppning eftersom ägaren Thay Le Van sedan oktober 2019 har erbjudit asiatisk mat i sin matvagn på Gropen-området. När så Grillstugan, på Järnvägsgatan 5, i höstas meddelade att lokalen skulle bli ledig såg Thay en möjlighet.

undefined
Asian Food Take Away flyttar in i gamla Grillstugans lokaler.

– Vi vill gärna bredda vårt utbud av mat men det trånga utrymmet i vagnen har tyvärr omöjliggjort det. Nu får vi plats att tillreda fler olika rätter, berättar han.

Till en början kommer det fortsatt endast att erbjudas mat för avhämtning men när pandemiläget blir ett annat kommer det också att finnas några bord inne i restaurangen.

undefined
Thay Le Van har tidigare drivit restauranger i Vimmerby och Västervik.

Hur utbudet kommer att förändras vill Thay ännu inte avslöja utan han vill vara lyhörd för vad ortsborna önskar.

– Många kunder kommer med förslag på vad de skulle vilja se på vår meny och vi kommer att låta detta styra delar av vår meny. Först måste vi dock se till så att vi får det nya köket att fungera, säger Thay och tillägger att hans restaurangerfarenhet gör att de kan tillaga de flesta typer av mat.

När verksamheten bedrevs i vagnen hade han stängt på måndagar och vissa timmar mitt på dagen men nu kommer restaurangen att ha öppet 11-21, alla veckans dagar.

undefined
Thay Le Van har drivit Asian Food Take Away sedan oktober 2019 men nu ska vagnen avyttras till förmån för nya lokaler.

Thay Le Van kommer ursprungligen från Vietnam men har bott i Sverige sedan 1989. Han har tidigare drivit restauranger i Vimmerby och Västervik men var under en period tvungen att trappa ner på grund av ett hjärtfel. Efter en operation kände han sig dock redo att prova igen förra hösten. Först tänkte han och hans fru, som också arbetar i verksamheten, att pendla från den dåvarande bostadsorten Västervik, men efter att ha stiftat bekantskap med Åtvidaberg valde de att snabbt flytta hit.

– Åtvidaberg är en lugn och bra ort att bo på. Dessutom är alla som jag har mött väldigt trevliga.

undefined
Thay Le Van förevisar den än så länge tillbommade lucka där maten kommer att levereras så länge pandemin pågår. Därefter kommer det även att finnas möjlighet att äta inne i restaurangen.

Vid vårt besök på måndagen väntar Thay på att hantverkare ska iordningställa det sista innan tisdagens öppning. Bland annat ska det installeras en ny skylt på byggnadens fasad. Thay berättar att det har varit mycket arbete den senaste tiden men att han nu är förväntansfull inför öppnandet.

– Det känns inspirerande med en nystart.

Hur ser du på konkurrenssituationen mellan restauranger i Åtvidaberg?

– Jag tror att det uppskattas av invånarna att det finns ett större utbud och hittills har jag inte upplevt konkurrensen som något problem.

Karta: Järnvägsgatan 5
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!