Regelverk slår hårt mot Rohalla

I måndags fick Rohalla Alami avslag på sin asylansökan. Samma dag skrev Migrationsverket upp hans ålder till 18 år, vilket innebär att kommunen direkt avvisade honom från sitt stödboende. Migrationsverket erbjuder en flytt till Svappavaara, 134 mil bort.

Väldigt besviken.  Rohalla Alamis god man Sven Sjöö riktar kritik mot kommunen för bristande empati.

Väldigt besviken. Rohalla Alamis god man Sven Sjöö riktar kritik mot kommunen för bristande empati.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-02-01 14:00

– Jag mår jättedåligt, jag tänker på allt dåligt hela tiden, säger Rohalla Alami när han kommer till Correns redaktion i Åtvidaberg tillsammans med sin gode man, Sven Sjöö.

Han är tyngd. I ett läkarutlåtande som skrivits före Migrationsverkets beslut framgår: ”Psykisk ohälsa i form av depression, mardrömmar, koncentrationssvårigheter...”. Vidare att hälsotillståndet är livshotande och vård livsnödvändig.

I maj, juni väntas riksdagen ta ställning till ett nytt lagförslag om hur ensamkommande som studerar på gymnasiet ska få stanna i Sverige. Förslaget innebär en ny chans till prövning för de som sökt asyl före den 25 november 2015, och väntat i minst 15 månader och under tiden fyllt 18 år, eller fått sin ålder uppskriven.

Rohalla skulle med mycket knapp marginal kunna få en ny prövning. Han kom till Sverige den 23 november 2015.

– Jag var 15 år och kom för att få leva, säger han och beskriver fruktan för sitt liv i Afghanistan på grund av krig, talibaner och en familjefejd om mark.

Han har bott i Åtvidaberg, på kommunens boenden i två år, gått på högstadiet och går nu på introduktion för gymnasieprogram på Bildningscentrum.

– Jag vill lära mig svenska och sedan studera till mekaniker.

När Migrationsverket under måndagen gav besked om avslag på asylansökan, utvisning och uppskrivning av ålder från 17 till 18 år, brast det.

– Han sprang ut ur rummet, beskriver Sven Sjöö och tillägger att beslutet kommer att överklagas till Migrationsdomstolen.

Kommunen fick beslutet från Migrationssverket samma dag och kom med ännu ett tungt besked:

– Den dagen man fyller 18 år skrivs man ut ur kommunen. Då har vi inte längre ansvar, det faller på Migrationsverket, säger Robin Taylor, chef för individ- och familjeomsorgen och med ansvar för kommunens stödboenden.

Kommunen kan låta ensamkommande över 18 år bo kvar i antingen stödboende eller familjehem och därmed gå kvar i gymnasiet. För det har kommunen fått statlig ersättning om drygt en halv miljon kronor för 2018.

– Vi har valt att inte göra så. Det finns inga politiska uppdrag till oss tjänstemän att ändra vår linje, säger Taylor.

För Rohalla innebär det att han fått en ny placering av Migrationsverket, på verkets eget boende i Svappavaara. Han säger inget om platsen, bara att han vill stanna i Åtvidaberg och fortsätta studera.

Sven Sjöö vädjar i en skrivelse till kommunstyrelsen att låta Rohalla bo kvar i Åtvidaberg. Han nämner skolan, advokaten i Norrköping, liksom Flyktingmedicinskt centrum och Barn- och ungdomspsykiatrin, där Rohalla får vård för sin psykiska ohälsa.

Som tidigare kommunpolitiskt aktiv för socialdemokraterna tar det emot, men Sjöös kritik är tydlig:

– Jag är väldigt besviken på mitt parti. Jag trodde man hade mer empati.

Han hänvisar till Kinda kommun, som i dagarna tagit beslut om att låta unga flyktingar få bo kvar i kommunen och fortsätta sina studier i väntan på sina asylprocesser.

– Ett sådant beslut bör väl också Åtvidaberg kunna ta. Kommunen får ju riktade bidrag till denna grupp.

Kommunalrådet Elisabet Edlund (S) säger sig vara alltför dåligt insatt i frågor om ensamkommande och vill inte bemöta kritiken.

Flytten till Svappavarra skjuts upp några dagar. Rohalla får tillfällig logi i Norrköping genom gruppen ”Etablerade unga i Östergötland”. Samtidigt försöker Sven Sjöö få Migrationsverket att låta Rohalla bo på asylboendet Stallet i Åtvidaberg.

– Då kan han fortsätta skolan och behålla kontakterna inom vården så länge asylprocessen pågår.

På Migrationsverkets presstjänst uppges att platser i boende fördelas efter huvudprincipen om att de asylsökande ska vara kvar i samma region. Vid platsbrist i regionen sker placering efter tillgång vid varje aktuellt tillfälle.

Mår jättedåligt. Rohalla Alami fick på en dag flera tunga beslut; avslag på asylansökan och uppskriven ålder. Han avvisades också från kommunens stödboende.
Mår jättedåligt. Rohalla Alami fick på en dag flera tunga beslut; avslag på asylansökan och uppskriven ålder. Han avvisades också från kommunens stödboende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!