Prisas för guldkant och bildning

Gärdserums föreläsningsförening får kommunens kulturstipendium för att den bidrar till ”glädje, gemenskap och kunskap och ger guldkant i vardagen för många kommuninvånare på landsbygden”.

Stola och glada. Martin Wiklander och Inga Johnsson i Gärdserums föreläsningsförening som i år får ta emot kommunens kulturstipendium.

Stola och glada. Martin Wiklander och Inga Johnsson i Gärdserums föreläsningsförening som i år får ta emot kommunens kulturstipendium.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2017-11-22 08:00

– Vi är stolta och glada, säger Martin Wiklander, sekreterare i föreläsningsföreningen över beskedet att föreningen utsetts till årets kulturstipendiat.

Föreningens ordförande Inga Johnsson utbrister:

– Vi var glada bara över att vara nominerade.

I motiveringen anger kommunens samhällsbyggnadsutskott att: ”Föreningen skapar folkbildande mötesplatser genom att erbjuda ett utbud av breda, folkliga och sociala föreläsningar i Falerums bygdegård och Mosshults samlingssal.”

Inga Johnsson och Martin Wiklander nickar. Föreningen arrangerar föreläsningsserier både vår och höst med sammantaget 16 programpunkter. Från höstens program kan man utläsa bredden: Från roliga tanter till karibiska pärlor, värmande visor, en stridflygare från Kisa och psykosociala konsekvenser vid barncancer - den sistnämnda hölls av Martin Wiklander.

– Jo, det är ett brett spektrum och det lockar olika typer av människor, säger Martin Wiklander.

Föreningen bildades 1949, men redan 1915 hölls föreläsningar i organiserad form i bygden. Idag har Gärdserums föreläsningsförening drygt 100 medlemmar och samlar i snitt 70 personer till varje träff.

Martin Wiklander är tagen av engagemanget.

– Jag är imponerad av att en förening som denna fortfarande har så många medlemmar och lockar så många till föreläsningar.

Det finns konkurrens om människors tid, från TV, internet och sociala medier.

– Vi fyller en stor social funktion. Väldigt många kommer väldigt tidigt. Det är många livliga och spontana samtal innan föreläsningarna börjar, säger Martin Wiklander.

Mer social samvaro blir det kring fikat efter föreläsningarna. Martin Wiklander lyfter fram de medlemmar som frivilligt ställer upp med att koka kaffe, baka och göra smörgåsar till varje föreläsning.

Inga Johnsson har suttit med i styrelsen i runt 20 år och beskriver att föreningsarbetet som givande och ganska lättsamt.

– Vi är bra på att dela upp arbetsuppgifterna. Man gör det man är bra på och som tur är så är det olika saker.

Med stipendiet följer en summa om 10 000 kronor. Det är pengar som föreningen tacksamt tar emot. Inträdesavgifterna till föreläsningarna är mycket låga (100 kronor per termin med åtta föreläsningar eller 50 kronor per gång).

– Tanken är att alla ska ha råd att gå. Med stipendiet kan vi investera i något, kanske IT, säger Inga Johnsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!