Populärt gångstråk vid Bysjön bricka i stor markaffär

Majoriteten vill sälja allmän mark med ett populärt gångstråk alldeles intill Villan vid Bysjön – en motprestation för att få köpa mark i Grebo för den nya Grebovallen. Har kommunen ställts inför ett ultimatum?

Den politiska majoriteten är överens om att sälja allmänhetens mark vid Villan till Baroniet. Totalt rör det sig om en långsmal tomt om 834 kvadratmeter som går längs sjön från badhuset till grusytan framför Sjökrogen. Här ligger ett populärt gångstråk som också är en del av Östgötaleden.

Den politiska majoriteten är överens om att sälja allmänhetens mark vid Villan till Baroniet. Totalt rör det sig om en långsmal tomt om 834 kvadratmeter som går längs sjön från badhuset till grusytan framför Sjökrogen. Här ligger ett populärt gångstråk som också är en del av Östgötaleden.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-07-14 13:19

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) slingrar sig. Han vill inte ge ett rakt svar på frågan om kommunen ställts inför påtryckningar eller ultimatum i förhandlingar med Baroniet Adelswärd AB som vill köpa mark vid Villan. Istället säger han:

– Baroniet har länge velat köpa marken vid Villan. Vi måste ha marken i Grebo för kommunens framtid och utveckling. Det är en affär vi vill göra i en helhet. 

undefined
Här vid badhuset börjar den mark kommunen vill sälja till Baroniet

Affären har förhandlats i tysthet. Oppositionen fick information först nyligen. 

Corren har under en tid försökt ta del av handlingar, värderingar och mejlkonversationer, men nekats samtliga. Kommunens stabschef Mattias Geving har i mejl hänvisat till sekretess och att det inte finns dokument att efterfråga, eftersom inget diarieförts. Han har uppgett att det finns "ett antal utkast och arbetsmaterial men inget färdigställt".

Även Thomas Lidberg har upprepat att det inte finns några offentliga handlingar. 

– Inget är heller beslutat än, säger han och understryker:

– Vi är inte till 100 procent färdiga. Det är en fråga vi diskuterar med Baroniet. Vi har inte skrivit på några papper eller handlingar. Det är ett arbetsmaterial, det är inte slutfört än.

undefined
Den som går på gångstråket vid Villan kan följa solens nedgång.

Ställd inför uppgifter som kommit Corren till del, talar både Thomas Lidberg och Mattias Geving om förhandlingarna med Baroniet. Det gör även Jonas Nilsson, vd i Baroniet Adelswärd AB till viss del.

Uppgifter som nått redaktionen handlar om att kommunen ska ha pressats till att sälja mark vid Villan för att få köpa mark i Grebo. Majoriteten ska inte ha haft något val. 

– Försäljning och köp ska ske samtidigt. Affärerna är villkorade av varandra. Kommunen vill genomföra båda, säger Mattias Geving och uppger att diskussionerna är i ett slutskede. 

undefined
I detaljplanen från 2003 anges att gångstråket vid Villan ska vara "tillgänglig för allmän gångväg" och säkerställa att det finns ett "samlat gångstråk utmed Bysjön till Kopparvallen". Denna sträcka ligger mellan kanalen och Kopparvallen.

Det här ärendet kräver en återblick. Vi går 20 år tillbaka i tiden. Kommunen äger då den storslagna Villan vid Bysjöns strand och tar fram en detaljplan för området. 

Marken nedanför Villan anges som allmän plats och naturområde. Den ska vara "tillgänglig för allmän gångväg" och säkerställa att det finns ett "samlat gångstråk utmed Bysjön till Kopparvallen". 

Idag är gångstråket en del av den populära vandringen "Bysjön runt", men också en del av Östgötaleden och en del av promenadvägen från Åtvids kanal och Templet.

undefined
Den politiska majoriteten är överens om att sälja allmänhetens mark vid Villan till Baroniet. Totalt rör det sig om en långsmal tomt om 834 kvadratmeter som går längs sjön från badhuset till grusytan framför Sjökrogen. Här ligger ett populärt gångstråk som också är en del av Östgötaleden.

Sedan detaljplanen togs fram år 2003 har Villan sålts i omgångar. 

2018 köpte familjen Adelswärd tillbaka Villan, som uppfördes under 1880-talet av baron Theodor Adelswärd. Idag är Villan en del av Villa Baro, med bland annat hotell och restaurang vid golfbanan, också den belägen vid Bysjön.

– Baroniet har flera år velat köpa marken vid Villan, säger Thomas Lidberg.  

Mattias Geving anger ett motiv:

– Villa Baro har framfört att man vill få till bättre evenemang på Villan. Då vill man inte ha folk som går förbi på gångvägen.

Thomas Lidberg uppger att kommunen föreslagit en ändring av de lokala ordningsföreskrifterna och att gående vid särskilda festtillfällen skulle kunna hänvisas till att inte använda gångstråket. 

– Det har inte blivit så, säger han.

undefined
En del av gångstråket går mellan grönklädda muren till Villan och Bysjön.

Kommunen har förberett försäljning av marken vid Villan. 

Redan 2021 ansökte kommunen om avstyckning av en smal landremsa med gångstråket, från badhuset i Villans trädgård till området framför Sjökrogen. Som skäl uppgav kommunen att en avstyckning skulle underlätta kommunens interna skötsel och ansvar av området. 

I början av året kom beskedet: 834 kvadratmeter styckades av. 

 En eventuell försäljning nämndes inte i förrättningsunderlaget. 

– Det finns ju inget beslut fattat om att sälja, vilket kan vara skälet, uppger Mattias Geving.

undefined
En del av utsikten från gångstråket vid Villan.

Kommunen har också låtit värdera markområdet. I nuläget är uppgifterna inte offentliga. Trots det säger Thomas Lidberg att värderingen inte bara avser marken, utan också den värdeökning Villan skulle få genom ett markköp. 

Vill du att kommunen säljer allmän mark som ofta används av allmänheten?

– Personligen, och i grund och botten vill jag inte det, säger Thomas Lidberg.

 Han påpekar att hela den politiska ledningsgruppen, med representanter för de fem partierna i majoriteten; S, C, V, L och MP är överens. 

– Vi vill sälja. Jag tror det finns massor med människor i min egen ålder (60+, reds anm) som kommer vara emot, men också yngre som ser till kommunens utveckling.

Han förklarar läget med två vågskålar. 

I ena vågskålen lägger han gångstråket vid Villan. I den andra jordbruksmarken i Grebo, som "är viktig för Grebo och hela kommunens utveckling".

– För mig väger kommunens utveckling tyngre.

I Grebo rör det sig om åtta, nio hektar mark som ligger inom jordbruksfastigheten Melskog. Den ägs privat av Baroniets ägare Gustaf Adelswärd och förvaltas av Baroniet.

Kommunen vill köpa marken för den nya Grebovallen, trots att detaljplanen har överklagats av närboende.

– Vi måste komma över den marken. Vi vill inte expropriera den, säger Thomas Lidberg.

Kan kommunen köpa enbart marken i Grebo, utan att lägga marken vid Bysjön som en motprestation? 

– Det är en affär vi vill göra i en helhet. Vi vill komma till skott. Vi vet inte vad som händer om inte Baroniet skulle släppa marken i Grebo. 

undefined
I Grebo vill kommunen köpa in mark för den nya Grebovallen, trots att detaljplanen för området precis överklagats och nu måste prövas av domstol. "Det kommer att ta ett tag och vi kan inte vänta.Vi ska vara överens om pris och försäljning, sen ska det avstyckas. Det kan ta ett halvår till ett år innan Lantmäteriet är klart med förrättning", säger kommunens stabschef Mattias Geving.

Jonas Nilsson, vd i Baroniet Adelswärd hanterar mediefrågor för Baroniet. Han har deltagit i förhandlingarna med kommunen och uppger att partnerna ständigt har en rad diskussioner igång.

– Baroniet och kommunen har mycket gemensamt. Vi har omkring 15 kilometer rågång, det vill säga gräns till kommunen. Vi har ständiga frågor om nyttjanderätt, intrång, bostadsutveckling, fiberutbyggnad, servitut och fastighetsköp. 

Han markerar tidigt under samtalet att han av hänsyn till pågående diskussioner med kommunen inte kan kommentera vissa frågor. Det rör bland annat frågor om köp av marken vid Villan och frågor om Baroniet på något sätt ställt kommunen inför ultimatum.

– Jag vill inte kommentera något fastighetsrättsligt förrän diskussionerna är klara. 

Han påpekar med tydlighet. 

– Vi har inte bett om att få sälja mark i Grebo. Den marken har köpts för jordbruksändamål, inte för en idrottsanläggning. 

På frågor om Villan svarar Jonas Nilsson att Baroniet och Villa Baro vill få mer verksamhet i både Villan och den tillhörande Sjökrogen.

– Vi har fokus på besöksnäringen och att få Villa Baro att flyga fullt ut. Önskemålet är att Villan ska vara ett komplement för fest, bröllop, jaktevenemang med mera. Om någon hyr en anläggning för privat fest eller bröllop, så kanske man vill kunna hålla det privat och inte att folk går förbi.

undefined
Villan i Åtvidaberg köptes tillbaka av familjen Adelswärd 2018. Den uppfördes i slutet av 1880-talet av dåvarande baron Theodor Adelswärd.

En avgörande fråga handlar om kommunen eller Baroniet, oavsett vem som äger marken, skulle kunna begränsa allmänhetens tillträde till gångstråket.

Detaljplanen från 2003 gäller än och marken är allmän platsmark. Mattias Geving förklarar vad det innebär:

– Även om kommunen skulle sälja, så har allmänheten tillträde. Kommunen är också skyldig att sköta allmän platsmark, i det här fallet att underhålla det som naturområde, även om det är på annans mark. Kommunen kan också ålägga en privat ägare att sköta marken.

Kan detaljplanen ändras och allmän platsmark skrivas bort?

– Ja, det är möjligt rent teoretiskt, men jag ser inte i dagsläget att kommunen skulle gå med på det.

Vad skulle kunna ändra kommunens inställning? 

– Om allmänheten slutade använda marken som allmän plats. 

undefined
Gångstråket mellan Bysjön och Villan är en del av Östgötaleden och vandringen "Bysjön runt".

Jonas Nilsson avböjer att kommentera frågor om allmän platsmark och om Baroniet vid ett köp av marken skulle begära ändring av detaljplanen.

– Det skulle vara en spekulation i en affär vi inte vet något om.

Baroniet är en stor markägare, med arealer på omkring 22 000 hektar. Finns det någon risk i att en markägare blir för dominant mot en kommun? 

– Nej, det tror jag ärligt talat inte. Kommunen och Baroniet har mestadels ett väldigt gott samarbete. Vi har förståelse och respekt för varandras behov, säger Jonas Nilsson och fortsätter:

– Jag tror det är bättre för kommunen att ha en stor professionell fastighetsägare, än flera små att förhandla med. Det är bra för både kommunen och Baroniet, och för samhället att vi har samsyn. Baroniet vill också att Åtvidaberg ska leva och utvecklas.

undefined
Marken och gångstråket mellan Villans grindhål vid kanalen och Sjökrogen hör till Villan. Idag har kommunen servitut på den delan av gångbanan.

Om kommunen och Baroniet enas om affär måste beslut om markköp och försäljning fattas i kommunstyrelsen.

– Kanske måste det också ända upp i fullmäktige, säger Thomas Lidberg.

Oppositionsrådet Tommy Aarna (M) avvaktar med kommentarer, men säger att hans parti inte tagit ställning.

– Vi i oppositionen behöver mycket mer information först. Vi har inte vetat något om att det pågår diskussioner förrän ganska nyligen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!