Storbråk om ekonomiskt stöd till S-politiker

Det kokar i den politiska arvodesberedningen. Beslutet att ge en S-ordförande ett omställningsstöd som kostar kommunen närmare 700 000 kronor under två år orsakar splittring, både mellan majoritet och opposition och inom majoriteten.

Ett storbråk om arvoden har blossat upp i Åtvidabergs kommun. Det handlar om rätten till omställningsstöd.

Ett storbråk om arvoden har blossat upp i Åtvidabergs kommun. Det handlar om rätten till omställningsstöd.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-10-06 17:00

Under året har en fråga gått fram och tillbaka i arvodesberedningen. 

Det handlar om en ansökan om omställningsstöd från 62-årige Lars-Åke Bergstrand (S). 

Under åtta år var han ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, ett uppdrag på 40 procent av ett heltidsuppdrag. Efter valet 2022 fick han ett nytt uppdrag och är sedan årsskiftet ordförande i det nya tekniska utskottet, ett uppdrag på "bara" 30 procent. 

undefined
Ett storbråk om arvoden har blossat upp i Åtvidabergs kommun. Det handlar om rätten till omställningsstöd.

Omställningsstödet som fullmäktige fattat beslut om för flera år sedan, gäller förtroendevalda som haft uppdrag på minst 40 procent, men som lämnat uppdrag. 

Stödet ska underlätta en övergång till arbetslivet, genom aktiva insatser, men också genom ekonomiskt stöd.

I Lars-Åke Bergstrands fall rör det sig enligt en tjänsteskrivelse till beredningen om 347 000 kronor per år under 2023 och 2024. En förutsättning för stödet är den sökande "själv aktivt verkat för att få ett nytt arbete".

 – Han har sökt stöd utifrån de regler som finns. Vi har gått på tjänstemännens utsago om att han har rätt till stödet, säger Per Lundberg (S), ordförande i beredningen som nyligen fick ta till sin utslagsröst i samband med beslutet. 

Oppositionens båda ledamöter i beredningen, Carl Sääv (SD) och Åsa Merving (M) röstade emot.  

undefined
"Vi har inte fått tillräckliga underlag om att personen verkar för omställning och aktivt söker arbete. Han har uppgett att han tar ut deltidspension och att han inte är inskriven på Arbetsförmedlingen. Men vi har inte sett att han sökt jobb. I andra sammanhang ställer kommunen krav, till exempel om någon söker ekonomiskt bistånd", säger Carl Sääv (SD) om beslutet om omställningsstöd som splittrat den politiska arvodesberedningen.

– Vi har inte fått tillräckliga underlag om att personen verkar för omställning och aktivt söker arbete. Han har uppgett att han tar ut deltidspension och att han inte är inskriven på Arbetsförmedlingen. Men vi har inte sett att han sökt jobb. I andra sammanhang ställer kommunen krav, till exempel om någon söker ekonomiskt bistånd, säger Carl Sääv. 

 Malin Pettersson (V), som sitter på ett av majoritetens tre mandat i beredningen la ner sin röst.

– Bara för att vissa regler finns så ska man inte utnyttja systemet för egen vinning. Ett omställningsstöd ska vara just ett stöd för omställning efter ett avslutat uppdrag. Politiker ska inte utnyttja system, säger hon.

Carl Sääv gick hårdare fram och la en skriftlig reservation med anklagelser om att S "väljer att ge en partikamrat ekonomisk ersättning som hen inte har rätt till" och att S "åsidosätter tro och heder för egen vinning." 

Per Lundberg motsätter sig reservationen i sin helhet:

– Jag är trygg i beslutet. Det har inte med personens partifärg att göra. Vi har hanterat det professionellt. 

Fotnot: Lars-Åke Bergstrand svarar i separat artikel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!