– Totalt fick vi 640 namnunderskrifter, men alla är inte godkända då vi tillät barn. Så det blir runt 550 namn, och dessa fick vi ihop under de fem första timmarna, säger John Gentz som är ordförande i föreningen.
Målet är 1000 namnunderskrifter.
– Vi är övertygade om att vi kommer få en simhall. Det är bara frågan om att övertyga politikerna om att flertalet av Åtvidabergarna vill ha en. Namninsamlingen pågår till den 31 mars, säger han.
Småbarnspappan August Löfsved vill ha en simhall för barnens skull.
– Så att de kan gå i simskola och lära sig simma eller ha fritidsaktiviteter. Jag tror det är bra för kommunen med en simhall som skapar sysselsättning, säger han.
I en artikel i Correns lördagstidning hävdar kommunalråden Elisabet Edlund (S) och Mira Wedenberg (M) att Åtvidabergs kommun inte kan avsätta två miljoner i drift till simhallen, vilket är vad föreningen önskar som årligt bidrag.
– Socialdemokraterna och Moderaterna fokuserar på att blicka bakåt och försvarar sig med att det varit ett lågt besökarantal tidigare. Sloganen "Kommunen med framåtanda" rimmar inte när de tar sådana ord i sin mun, säger John Gentz.
Kommunstyrelsens Per Lundberg stod i Socialdemokraternas tält, där de fått många frågor om simhallen.
– Även om det inte går att göra folk till viljes på en gång, så får vi med namninsamlingen en bild av att det här är en inriktning som Åtvidabergarna vill ha. Och då måste vi jobba för det, säger han.
Joakim Gustafsson är vice ordförande i Sverigedemokraterna i Åtvidaberg.
– Vi är för en simhall, och har fört en dialog med simhallsföreningen sedan de bildades. Vi anser att de är duktigt folk som vet vad de pratar om. Min fru är tvingad att simma i Linköping och så ska det inte behöva vara, säger han.
Bortsett pådraget vid namninsamlingen var årets höstmarknad ovanligt liten med få besökare, säger Anna Johansson som är marknadsgeneral i kommunen.
– Höstmarknaden har varit igång i typ 239 år. Från början var den en boskapsmarknad och sedan har traditionen levt vidare. Men tyvärr minskar intresset. I år har vi bara 47 knallar då många blir äldre och lägger av – och de yngre tar inte vid. Det är långa resor och ingen fast timlön, och de står ute i ur och skur. Vädret spelar in och idag regnar det, säger hon.