Politikerna stödjer LRF:s krav

Kommunens politiker står bakom LRF:s krav på skärpta kriterier inför nästa upphandling av mat till kommunens förskolor, skolor och äldreboenden.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

ÅTVIDABERG2014-08-08 08:51

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, ställde tidigare i veckan som krav att politikerna ska införa kriterier som kräver att importerade livsmedel som tillagas i kommunens kök ska vara producerade under samma förutsättningar som svenska livsmedel.

Många är positiva till LRF:s krav och samtliga partier menar att kriterierna, som skärptes redan vid den senaste upphandlingen, måste blir tydligare på flera punkter inför nästa upphandling. Att förlänga det nuvarande avtalet är ingenting som tycks vara aktuellt.

Elisabeth Hedlund (S)

– Vi vill inte att det nuvarande avtalet förlängs, utan vill att en ny upphandling sker. Vid den senaste upphandling lade man till ytterligare kriterier, och det vill vi att man ska göra också denna gång. Vi vill öka delen ekologisk mat. Dessutom vill vi föra in begreppet ”närproducerat” i avtalet. Det handlar om att höja matens kvalitet, men det handlar också om att förbättra miljön. Dessutom vill vi se att mer mat lagas på plats och inte i stora centralkök, så som nu är fallet.

Magnus Hesse (M)

– Jag ställer mig positiv till de önskemål som framförs i artikeln. Det borde vara en självklarhet att eventuellt importerade livsmedel som skall tillagas till kommunens verksamheter skall vara producerade under samma förutsättningar som de svenska livsmedlen. Det måste vara vår målsättning att införa dessa krav i Åtvidabergs kommun. Skärpning av krav kan komma att ge kostnadshöjningar, vilket man inte får glömma.

Joakim Magnusson (C)

– Det här är en viktig fråga för hela partiet, inte bara för kretsen i Åtvidaberg. Vi lämnade faktiskt in en motion till fullmäktige i våras angående det som framförs i artikeln. Vi framförde i motionen krav på att kommunen skärper kraven vid upphandling av mat samt ställer krav på miljöhänsyn och djurskydd som motsvarar kraven för svensk produktion av mat, samt att inköp av råvaror ska följa närhetsprincipen så långt det är möjligt. Dessutom vill vi att att tillagning av mat ska ske på varje enhet inom Åtvidabergs kommuns ansvarsområde.

Bertil Jonsson (SD)

– Svenska bönder har höga krav på sig – och det med rätta. Kommuner och landsting ska inte kunna kringgå en svensk lagstiftning. Vi tog ett steg i rätt riktning vid den senaste upphandlingen, men nu vill vi att man ska ta ytterligare ett steg. Vi kommer ta parti för det närodlade. Det finns regler som säger att man inte får gynna lokala producenter, men det finns exempel i andra kommuner där man kunnat komma förbi detta just genom att vara tydlig i sina krav.

Rune Tessin (MP)

– Naturligtvis stödjer vi kravet på att livsmedlen som köps in ska ha producerats under svenska kvalitetsregler, om inte några EU-regler hindrar. Sveriges kommuner och landstings samarbetsorgan ger rådgivning för hur man kan klara reglerna. Vi stödjer LRF:s krav till hundra procent. Vi vill se att man köper in mer närproducerade livsmedel. Bäst vore om man genom välformulerade krav kunde köpa in livsmedel från producenter i kommunen. Då går pengarna runt inom kommunen i stället för att de försvinner i väg. Kraven är helt i linje med var vi står i frågan.

Lennart Pettersson (V)

– Vi tycker att det ska vara så närproducerat som möjligt. Att fokusera på miljön när det kommer till produktionen här i Sverige, för att sedan forsla hit livsmedel med transporter som skadar miljön är fel. Vid den förra upphandlingen var kriterierna för diffusa. De var öppna för tolkning och det var inte bra. Kraven måste bli tydligare. Men tyvärr är det en fråga om pengar. Till sist blir det alltid en avvägning som måste göras vad gäller priset.

Anders Byström (FP)

– Sverige är ett litet land som är beroende av export och import, därför vill vi att man höjer kraven på livsmedelsproduktionen också i andra EU-länder. Viktigaste för oss är att maten är näringsrik och välsmakade, därför är det en fråga om närlagat mer än närodlat. Med fler tillagningsställen kan man göra flera, mindre upphandlingar. Kraven på svenska lantbrukare kommer uppifrån, så det kanske inte vore helt omöjligt att subventionera på samma vis som man har gjort inom byggbranschen med ROT-avdraget, och på så vis underlätta för bönderna.

Berit Rodenteg (KD)

– Vi anser att det ska serveras närproducerade livsmedel i största möjliga mån, och personligen tycker jag att det bara ska vara svenska livsmedel. Visst är det en fråga om pengar, men vi behöver värna om det svenska lantbruket. Att driva lantbruk innebär höga kostnader, och tyvärr får bönderna inte så mycke betalt för sitt kött och för sitt spannmål.

LRF i Åtvidaberg framförde sina krav genom Patrik Andersson, ordförande i lokalavdelningen Björsäter-Yxnerum, Markus Gustavsson, ordförande i lokalavdelningen Åtvidaberg, Nils Erik Andersson, ordförande i lokalavdelningen Hannäs och Anders Eriksson, ordförande i LRF:s kommungrupp Åtvidaberg.

Samtliga politiker som uttalar sig står som förstanamn till kommunfullmäktige i höst, bortsett från Rune Tessin (MP) och Berit Rodenteg (KD).

Berit Rodenteg står med på Kristdemokraternas lista, men inte som förstanamn. Vilka som ska stå med på Miljöpartiets lista är ännu inte fastställt.

Matservicen i Åtvidaberg

Kommunens avtal med Sodexo, som nu har kommunens förtroende , började gälla den 1 juli 2012 och löper ut den 30 juli 2015.

Vid den senaste upphandlingen, som Sodexo vann med anbudet 14,1 miljoner kronor per år, infördes en rad nya kriterier i avtalet.

Kraven var bland annat att maten skulle lagas från grunden varje dag i veckan, samt att andelen ekologiska råvaror i kosten skulle öka.

Kostnaden för mat till förskolor och skolor höjdes då med åtta procent, medan kostnaden för äldreomsorgen ökade med 20 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om