Snedslag och politik i första Åtvidabergsslaget

En sätter en spik. En går åt skogen. Flera gör snedslag både åt höger och vänster när Corren låter politiker göra upp i Åtvidabergsslaget, en udda valdebatt på äventyrsgolfen i Folkparken.

Linda Ivarsson (MP)  har politikens hårdaste slag. I allafall i äventyrsgolf. Det går ett sus från medspelarna i Åtvidabergsslaget.

Linda Ivarsson (MP) har politikens hårdaste slag. I allafall i äventyrsgolf. Det går ett sus från medspelarna i Åtvidabergsslaget.

Foto: Victor Bomgren

Åtvidaberg2022-09-01 17:00

Det är samling vid PRO:s kiosk i Folkparken, där socialdemokraten Per Albin Hansson med sträng min står staty.

Han, som kallats landsfader och folkhemmets grundare, ledde Sverige som statsminister mellan 1932–1936 och 1936–1946, under oroliga tider och krigsår.

Nu är frågan vem som ska leda Åtvidaberg under kommande mandatperiod. 

undefined
Finns det någon som har bollsinne? "Den ende som lyfter upp handen är Thomas Lidberg (S) som spelat fotboll i ungdomsåren. "Jag tror att jag har bollsinne. Vi får se om det är bestående och om det gäller för minigolf också", säger han.

Corren har bjudit in partierna i Åtvidabergs fullmäktige till Åtvidabergsslaget– en kombinerad golftävling och valdebatt, där förstanamnen på partiernas valsedlar bjudits in. SD skickar sent in en reserv, Max Haienhjelm. 

 I kioskluckan står Inger Ahlf för PRO. Hon delar ut golfbollar till politikerna och har kört fram en vagn med klubbor. Slaget kan börja.

undefined
Rolf Skogh (L) har valt klubba. Näst på tur är Joakim Magnusson (C) i grönt matchställ med namn på både bröst och rygg.
undefined
Var står partierna? Vilket lag vill de ta plats i för att vinna majoritet? Linda Ivarsson (MP), Lennart Pettersson (V), Max Haienhjelm (SD), Tommy Aarna (M), Joel Edoff (KD), Thomas Lidberg (S), Joakim Magnusson (C) och Rolf Skogh (L) ger en del svar.

Om det här var en lagtävling för att få majoritet i fullmäktige– vem skulle du vilja ha i ditt lag?

Joel Edoff (KD): Alla som jag kan få igenom vår politik med. Alla har något bra och något dåligt. 

Tommy Aarna (M): Alla som har en vilja. Jag har inga röda linjer mot någon, men vi får se efter valet vem som har viljan.

Max Haienhjelm (SD): Alla som vill avsätta S och nuvarande majoritet. M och KD ligger närmast.

Rolf Skogh (L): Jag ger inget svar förrän efter valet. Jag är ny med alla frågor och vill inte ställa mig i något led nu. 

Linda Ivarsson (MP): Vi kan vara i lag med alla, förutom SD. 

Thomas Lidberg (S): Valet avgör det, men SD finns inte på världskartan. Annars är jag öppen.

Lennart Pettersson (V): Definitivt inte SD. Nuvarande majoritet har fungerat bra. 

Joakim Magnusson (C): Vi bottnar i värderingar. Det är inte aktuellt med SD. Jag kan tänka mig flera, men nuvarande majoritet har fungerat bra. 

undefined
Max Haienhjelm (SD) är på väg mot att sätta bollen på sitt andra slag på den första banan.

Vi står vid bana 1. Den ser enkel ut och helt utan hinder. Joel Edoff slår en spik direkt och lägger ribban för resten av spelet. Joakim Magnusson slår för löst. Thomas Lidberg missar grovt och Linda Ivarsson slår så hårt att det går ett sus från medspelarna. Spelet följer inga vanliga regler. Här ges bara tre försök till att få bollen i hål. Missar ger straffpoäng. Lägst poäng i mål vinner själva golfmomentet. Stämningen är god med skratt och råa, men hjärtliga gliringar när någon missar hålet. Allvaret lägger sig vid nästa fråga:

undefined
Linda Ivarsson (MP) har politikens hårdaste slag. I allafall i äventyrsgolf. Det går ett sus från medspelarna i Åtvidabergsslaget.

Under året har missförhållanden och brister inom Kopparsvanen 1-7 som drivs av Förenade Care på uppdrag av kommunen, uppmärksammats. Samtidigt gick kommunen ut med upphandling för en ny avtalsperiod. Nästa vecka får kommunstyrelsen upphandlingen på sitt bord och ska besluta om eventuell tilldelning. Anser du att kommunen ska fullfölja upphandlingen (om det kommit in anbud) eller ta över i egen regi?

Linda Ivarsson (MP): En komplicerad fråga. På lång sikt tycker jag att kommunen borde ta över, men nu är upphandlingen igång och det kan vara förkastligt att byta spår.   

Lennart Pettersson (V): Vi bör gå över till egen regi. Men vi har lagt ut det på upphandling och måste ta ställning till de anbud som kommit in, eller eventuellt kommit in.

Max Haienhjelm (SD): I grund och botten vill jag ha valfrihet, men då måste politiken följa upp och få information om missförhållanden. Just nu tycker jag att kommunen ska ta över i egen regi, för att få ordning. Därefter kan vi skicka ut på anbud. Fast först måste vi utvärdera de anbud vi har. 

Tommy Aarna (M): Om vi inte fått några anbud så ska vår egen verksamhet ta över och följa det upphandlingsunderlag som tagits fram. Vi ska inte driva något själva till sämre kvalité. 

Joel Edoff (KD): Om vi inte fått in anbud måste kommunen ta över.

Thomas Lidberg (S): Om jag fick bestämma helt själv så hade jag sagt nej till upphandling. Jag vill ha egen regi. 

Joakim Magnusson (C): Vi är för mångfald på alla sätt och tycker det är en bra uppdelning med 50/50 (fördelning i egen/privat regi, reds anm). Vi får se hur många anbud som kommit in och om något kan antas. 

Rolf Skogh (L): Kvalité är nummer ett. 50/50 är målsättningen. 

undefined
"Vi bör gå över till egen regi". Det säger Lennart Pettersson (V) om särskilt boende.

Röda bron ska vara äventyrsgolfens mest utmanande bana. Bollen ska gå över en smal plåt som helt saknar räcken. Det går bokstavligt talat åt skogen när Linda Ivarsson lägger iväg ett skott. Bollen far högt upp i luften och mot fotografen (han kanske skulle ha haft presshjälmen på) innan den studsar in i skogen. Alla skrattar när Tommy Aarnas boll rullar ur banan: "Jag är inte främmande för andra vägar", skojar han. Det blir straffpoäng i protokollet för alla.

undefined
Slagkraftig. Linda Ivarsson (MP) slår hårt, högt och långt. En boll drog till skogs och Linda Ivarsson fick leta i grönskan. Hon hittade sin boll igen.

Skolan står på allas valprogram. En läsare pekar på eftersatt underhåll och skollokaler i Grebo. En annan vill ha svar på vilka satsningar som är viktigast för att ge elever i Åtvidabergs skolor bättre förutsättningar: lokaler, personal eller läromedel?

Joel Edoff (KD): Alla tre är viktiga, inte bara i Åtvidaberg utan även på landsbygden. Speciallärare är viktigt. 

Linda Ivarsson (MP): Jag är själv lärare och tycker att alla tre är viktiga. Det behövs fortbildning i specialpedagogik för alla lärare, för att alla får hantera NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, reds anm) och olika språkstörningar.

Lennart Pettersson (V): Lokaler är viktiga ur arbetsmiljösynpunkt, för både elever och lärare. Bra läromedel är också viktigt. Allra viktigast är speciallärare och fler vuxna i skolan.

Rolf Skogh (L): Lärarresurser och bra team när det går snett för någon är viktigast. 

Max Haienhjelm (SD): Vi prioriterar fler specialpedagoger och lokaler.

Joakim Magnusson (C): Grundskolans tidiga år är viktiga, så att barnen lär sig läsa och får en bra grund. Lokaler satsar vi på i närtid, i Grebo och Björsäter. 

Tommy Aarna (M): Var tredje elev går idag ut nian utan fullständiga betyg. Personal är nummer ett, liksom tidiga uppföljningar. Vi har satsat mest av alla på skolorna i vårt budgetförslag.

Thomas Lidberg (S): Vi går från ord till handling och satsar på lokaler i Grebo och Björsäter. Vi har förstärkt med specialpedagoger. Vi lyssnar på skolans behov.

undefined
Politikerna ställs inför flera frågor.

Från Vasavägen hörs hundskall. "Nu blir jag utskälld", säger Max Haienhjelm mitt i ett inlägg vid nästa bana. Hunden fortsätter skälla och fördelar utskällningarna jämt över partierna. De åtta som har samlats har ett gott tonläge. Ingen skäller på någon. Men Thomas Lidberg kommer att peka med klubban och lägga en varningens finger över kommande år. Han har just sett skatteprognoser för kommande år: "Det har aldrig sett så tufft ut", säger han.

undefined
Thomas Lidberg (S) lyfter en varningens klubba för vidlyftliga vallöften. Han har just sett skatteprognoser och vet att politiken får det tufft att få ihop budget för kommande år.

Första halvlek är klar. Flera frågor och banor återstår. I morgon: Andra halvlek av Åtvidabergsslaget. Häng med då!

Politik i Åtvidaberg

Under tre mandatperioder, mellan 2007 och 2018, styrdes Åtvidaberg av en röd-blå majoritet. 

Efter valet 2018 gick S och M isär. S som blev största parti i valet 2018 gick samman med tre andra partier; C, V och L och slöt en överenskommelse om uppdrag och politiska prioriteringar under mandatperioden.

I kommunalvalet ska de 35 mandaten i fullmäktige fördelas. I valet 2018 fördelades platserna så här: S 11, M 7, SD 7, C 4, L 2, V 2, KD 1 och MP 1.

Majoriteten har idag 19 av 35 mandat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!