Politiker ger föräldrar rätt om skolan: "Ett problemområde"

Efter att två föräldrar lyft sina barns skolsituation kommer skarpa reaktioner.
Politiker i opposition kritiserar majoriteten för bristande engagemang. Jenny Enerby (S), ordförande i utbildningsutskottet, bjuder in till dialog.

Joel Edoff (politiskt obunden) känner igen den bild föräldrarna ger av situationen i deras barns klass. "Jag har hört det resonemanget flertal gånger från vårdnadshavare jag haft kontakt med", säger han.

Joel Edoff (politiskt obunden) känner igen den bild föräldrarna ger av situationen i deras barns klass. "Jag har hört det resonemanget flertal gånger från vårdnadshavare jag haft kontakt med", säger han.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2025-02-12 14:00

Nyheten i korthet

  • Två föräldrar i Alléskolan har uttryckt oro över sina barns skolsituation med täta lärarbyten och bristande kommunikation. De kräver att kommunstyrelsen och utbildningsutskottet tar ansvar och visar större engagemang.
  • Jenny Enerby (S), ordförande i utbildningsutskottet, svarar på kritiken genom att bjuda in föräldrarna till dialog. Hon betonar att politiken pekar ut riktningen, men inte petar i detaljer.
  • Oppositionspolitiker stödjer föräldrarnas oro och kräver mer engagemang från majoriteten. De pekar på brister i utbildningsutskottets arbete, inklusive få beslutsärenden och bristande information.

Föräldrarna Anna Nilsson och Emmelie Rexhell, som båda har barn i en sjätteklass på Alléskolan, lyfte i veckan sina barns skolsituation

De pekade på täta lärarbyten – deras barns klass har haft fem lärare på två och ett halvt år. De klagade över bristande kommunikation, utebliven information, kränkningar och dåligt bemötande.

De oroas också över elever som inte når målen och som nu får en tung uppförsbacke sin sista termin på mellanstadiet. 

De kräver att kommunstyrelsen som är huvudman för skolan agerar och tar ansvar. Dessutom att det politiska utbildningsutskottet visar större engagemang.

– Vi skulle vilja ha en dialog. Vi vill att politiken lyssnar, sa Anna Nilsson när ledande politiker och tjänstepersoner besvarade deras frågor i ett mejl. 

undefined
Anna Nilsson och Emmelie Rexhell har barn i samma klass på Alléskolan. De har var för sig agerat i skolfrågor tidigare, men nu gått samman i en gemensam skrivelse till kommunstyrelsen, fullmäktige och utbildningsutskottet. De efterlyser politiskt engagemang för skolan.

Nu kommer ett annat svar. Jenny Enerby (S) som är ordförande i utbildningsutskottet och som har en plats i kommunstyrelsen, ger besked: 

– Vi behöver möta föräldrarna och prata med dem. Vi behöver träffas och svara på deras frågor. Det blir alltid mellanrum i texten när man svarar på mejl.

Jenny Enerby skiljer på politik och verksamhet. Ansvaren är skilda.

– Politiken pekar ut riktningen, men petar inte i detaljer, säger hon.

– En del frågor är specifika verksamhetsfrågor, en del rör politiken. Vi behöver prata med föräldrar om alla dessa saker, säger hon och utgår från att hon själv, utskottets vice ordförande Linda Ivarsson (MP) och nya skolchefen Kristin Österström kommer att delta i dialogen.

Föräldrarna efterlyser politiskt engagemang. Hur bemöter du det? 

– Vi ska vara engagerade i skolfrågor och jag tycker att vi är det. Jag tycker att det hänt mycket under 2024, men det kan spetsas till mer. 

undefined
"Vi behöver möta föräldrarna och prata med dem. Vi behöver träffas och svara på deras frågor. Det blir alltid mellanrum i texten när man svarar på mejl", säger Jenny Enerby (S), ordförande i utbildningsutskottet.

Från oppositionen kommer reaktioner på den skolsituation som föräldrarna beskriver:

Joel Edoff (politiskt obunden) har en plats i utbildningsutskottet.

– Jag är inte förvånad. Jag har hört det resonemanget flertal gånger från vårdnadshavare jag haft kontakt med. Skolan är ett problemområde, det finns en oroskänsla att skolan är eftersatt, säger han och fortsätter: 

– En drivkraft måste vara att vi ska komma på rätt köl. Jag kommer att ligga på mer och vara mer frågvis.

undefined
Joel Edoff (politiskt obunden) känner igen den bild föräldrarna ger av situationen i deras barns klass. "Jag har hört det resonemanget flertal gånger från vårdnadshavare jag haft kontakt med", säger han.

Joel Edoff vill se mer engagemang från majoriteten. Detsamma vill Richard Svensson (SD), ersättare i utbildningsutskottet och oppositionsrådet Tommy Aarna (M) som sitter i kommunstyrelsen, men inte i utbildningsutskottet. 

De pekar var för sig på att utskottet har få beslutsärenden och att kallelser i viss uträckning saknar information och beslutsunderlag.

– Det finns möten där vi inte tar ett enda beslut, säger Richard Svensson och nämner det senaste mötet i januari. 

– Det var fem informationsärenden som vi inte fick någon information om i kallelsen. Vi måste få information i förväg för att kunna förbereda oss inför mötena. Det har vi arvoden för.

undefined
Richard Svensson (SD) är ersättare i utbildningsutskottet. Han saknar till viss del information och beslutsunderlag i kallelser: "Vi måste få information i förväg för att kunna förbereda oss inför mötena. Det har vi arvoden för", säger han.

Tommy Aarna vill också kunna läsa in sig på utskottets frågor. Även om han inte har plats i utskottet, vill han som ledamot i kommunstyrelsen och huvudman för skolan, ta del av information och beslut.

– Det är ytterst få beslut om skolan som går upp till kommunstyrelsen. Jag vill ha månadsrapporter som övriga utskott har, med nyckeltal som går att följa upp. 

Han lyfter även den revisionsrapport om likvärdig skola som revisionsbolaget Pwc gjorde 2023. 

– Den pekade på ett för lågt engagemang hos politiker och det har inte förbättrats. Det är allvarligt. 

undefined
Oppositionsrådet Tommy Aarna (M) vill att oppositionen och majoriteten börjar diskutera skolfrågorna. "Vi som politiker måste titta på vad vi kan kravställa. För det krävs engagemang", säger han.

Jenny Enerby känner igen oppositionens kritik och säger att arbetet för att stärka utskottet är igång. Dialogen med nya utbildningschefen är igång. 

– Kommunens utskott ska vara lika när det gäller kallelser, men vi har till exempel inte månadsrapporter som vård- och omsorgsutskottet. Det har funnits viss misstro från oppositionen att information undanhållits, men det finns ingen dold agenda, säger hon. 

undefined
Mira Wedenberg (M) är ordförande för kommunrevisionen. Hon avser nu följa upp den revisionsrapport från 2023 som pekade på brister i den politiska styrningen av skolan.

Mira Wedenberg (M) leder kommunrevisionen, som beställde rapporten från Pwc.

– Den visade att det var dålig kommunikation mellan utbildningsutskottet och kommunstyrelsen samt att kommunstyrelsen inte fick den information den behöver för att fördela resurser. 

Nu överväger revisionen att följa upp granskningen. 

– Ja, utifrån från det vi granskade då, säger hon och påpekar att kommunrevisionens ledamöter tillsätts av fullmäktige, men agerar opolitiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!