Under våren tog kommunens arvodeskommitté beslut om att göra en internkontroll kring arvoden.
Stabschef Mattias Geving är inte helt bekväm när resultatet offentliggörs:
– Det bästa hade varit om vi inte hittat något fel och om vi följt våra rutiner. Det här blir lite personligt när det handlar om personer och deras inkomster, säger han och markerar att inga granskade personer nämns vid namn.
Arvodeskommitténs ordförande Elisabet Edlund (S) ger en bakgrund till granskningen:
– Det är viktigt att det går rätt till, säger hon.
Men allt har inte gått rätt till.
Delar av interkontrollen visar brister. En del handlar om de högst arvoderade politikerna, de som valts till ordförandeuppdrag som ska motsvara 40 procents tjänstgöring samt de båda kommunalråden och oppositionsrådet.
Enligt det reglemente som fullmäktige tagit beslut om för sex år sedan har dessa inte rätt till ersättningar utöver arvodet som är kopplat till tidsåtgång för respektive uppdrag.
Men de har med automatik även fått arvoden för fullmäktige och i något fall för andra sammanträden. Enligt Mattias Geving har ingen av de sex ledande politikerna haft uppsåt.
Han pekar på motsatsen:
– Några har frågat, och någon har frågat två gånger om det varit rätt.
Svaret från kommunledningsförvaltningen ska, enligt Geving, har varit att utbetalningar för fullmäktigesammanträde skett enligt tidigare praxis, även om reglementet angett att så inte ska ske.
För de enskilda rör det sig om felaktiga utbetalning på som lägst 5 000 kronor och som mest 35 000 kronor under två år.
Samtliga, utom en gör nu en frivillig återbetalning genom löneavdrag. Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) som enligt egen uppgift ska ha fått ut 8 000 kronor för mycket under två år, är en av dem som tänker betala tillbaka.
– Det är självklart för mig. Det är inga pengar jag gjort något anspråk på. Jag har inte vetat om att jag fått dem, säger han.
– Det är tråkigt att det blivit fel, men jag tror inte att någon medvetet fuskat. Några har ju till och med frågat om de här pengarna.
Thomas Lidberg uppger att tidigare praxis har varit att de som är folkvalda haft rätt till arvodet i fullmäktige, även om man haft hel- eller deltidsarvoderat ordförandeuppdrag.
Den praxisen ska- trots att regelverket anger motsatsen- ha gällt vid utbetalningar de senaste sex åren. Mattias Geving uppskattar kostnaden till 70 000 kronor per år.
– När reglerna ändrades så ändrades inte förvaltningens rutiner, säger han och lägger över ansvaret på förvaltningsnivå, det vill säga på de tjänstemän som attesterat närvaro och de som hanterat utbetalningar.
Rutinerna ska nu skärpas upp, enligt ett färskt beslut i arvodeskommittén.
I en annan del av granskningen gjordes 15 stickprovskontroller för att kontrollera underlag för förlorad inkomst mot faktisk deklarerad inkomst.
I fem fall noterades avvikelser som ledde till ytterligare granskning. Två av dessa fallen rör företagare som kommunen betalat ut ersättning till för förlorad inkomst. Enligt Geving har dessa i stort sett inte haft någon ersättning utöver inkomsten från kommunen.
– Min uppfattning är ändå att de inte haft uppsåt att lura kommunen, säger han och uppskattar att det gjort felaktiga utbetalning på omkring 70 000 per år även här.
Arvodeskommittén skärper även dessa rutinerna. Generellt ges ett uppdrag om tydligare reglemente.