– Det som finns i städerna, det finns här också, säger Samuel Norlin, som jobbat som områdespolis med ansvar för Åtvidaberg sedan 2017.
Han syftar bland annat på narkotika. De droger som säljs i Åtvidaberg har direkt koppling till de kriminella nätverken.
– De styr droghandeln här, precis som i stan.
På sitt Facebook-konto "Polisen Åtvidaberg" och Instagram-kontot "polisen.kinda.ydre.atvidaberg" har ett par inlägg den senaste tiden rört narkotika. I början av oktober nosade polishunden Disco rätt på narkotikaklassade preparat, som togs i beslag.
Nyligen uppmärksammades även att unga rekryteras till kriminella gäng: "Det sker inte bara i de största städerna längre utan även hos oss här i Åtvidaberg".
Inläggen fortsätter: "Unga, ja till och med barn, blir indragna i kriminalitet. I början kanske barnet känner att det är lättförtjänta pengar men det är ett lockbete in i kriminalitet; ”håll koll från den här platsen” eller kanske ”lämna de här sedlarna till den här personen”. Snart nog eskalerar det, det blir värre och värre. Till slut kanske ditt barn pressas till att skjuta en annan människa, att mörda."
Uppmaningen kommer direkt:
– Även om man inte är orolig för att ens eget barn tar narkotika, så ha koll och prata med dem, säger Samuel Norlin bestämt.
En rad råd till oroliga föräldrar finns på de sociala medie-konton som områdespolisen hanterar.
Ambitionen är att vara mer aktiv på sociala medier, uppger Jeanette Elfwengriph som gått från ingripandepolisen i Linköping till områdespolisen i år.
– Vi vill nå ut till många som möjligt, säger hon och ser ökad närvaro på sociala medier som ett sätt att göra polisens arbete mera synligt och att skapa kontakt.
– Vi får mycket reaktioner. Folk är positivt inställda. Man märker att vi når ut.
Det kan vara i form av kommentarer, men också ute i samhället med olika tillrop:
– Många stannar och pratar.
Både Samuel Norlin och Jeanette Elfwengriph tror på lokal närvaro.
– Det är en fördel med lokalt förankrad polis på orten. Vi har lokalkännedom och ett upparbetat arbetssätt. Det är avgörande för att allmänheten ska prata med oss. Vi behöver deras tips och iakttagelser, säger Norlin.
– Vi vill att folk pratar med oss och kommer fram till oss. Många gör det, man vill snacka med oss. Det kan vara om bilar som kör för fort, vårdslöshet i trafik eller någon som vill lämna upplysningar om droger, säger Elfwengriph.
Vi möts på poliskontoret i Åtvidaberg, en torsdag innan veckans ordinarie öppethållande, kl 16– 18. Det ska inte tolkas som att polis bara är plats två timmar i veckan.
– Vi är här så mycket som möjligt, säger Jeanette Elfwengriph.
Hur mycket är det?
– Vi uttalar oss inte om var eller när vi är, men vi följer upp ärenden och händelser även om vi fysiskt inte är här, säger hon.
– Vi är inte ensamma om att vara här heller. Ingripandepolis och trafikpolis är också här. Behöver vi kraftsamla med fler på plats så gör vi det, säger Samuel Norlin.
Deras uppdrag är enligt Polisens egen definition att arbeta "med kontakt- och förtroendeskapande arbete utifrån den problembild som finns för det aktuella området” – i Åtvidaberg beskrivs den bilden vara kopplad till trafik, narkotika och trygghet.
– Trafiken är det vi får in mest synpunkter om. Det handlar mest om fortkörningar. Buskörning får vi färre tips om nu, det kanske är på rätt väg.
Narkotika då?
– Det finns bland alla åldrar. I de sammanhangen träffar vi även de som inte är straffmyndiga.
Vilka droger förekommer?
– Allt, från tabletter till hasch, bensodiazepiner och kristall. Det är mycket blandmissbruk.
Under våren larmade Alléskolan om att unga missbrukade kristall. Hur har det utvecklat sig?
– Den vågen har lagt sig något, men det finns kvar. Vi tog tag i det aktivt då och vi jobbar vidare med det, bland annat med narkotikasök på skolorna. Vi kommer inte bli kvitt det.
Hur jobbar ni med "problembilden"?
– Ganska fritt. Från tips och underrättelser, till samverkan med skolorna och civilsamhället. Vi försöker visa oss när vi är här. Det kan vara i butiker, på skolorna, bland ungdomarna på 1357 eller hos föreningar, säger Jeanette Elfwengriph och tillägger att jobbet som områdespolis rymmer mer:
– Vi åker också på akuta jobb, från olyckor till våldsbrott och mycket psykisk ohälsa.
Räcker ni till?
– Vårt arbete tar aldrig slut. Vi hade kunnat vara fler här, men får sätta ribban efter de resurser vi har.