Polisen: "Vi tror inte att han kan vara vid liv"

Under tisdagskvällen letade räddningtjänst och polis efter en man som försvunnit vid en sjö i närheten av Björsäter. Polisen säger under onsdagsmorgonen att mannen troligtvis är avliden.

Polisen finns på plats i Björsäter.

Polisen finns på plats i Björsäter.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åtvidaberg2020-11-04 08:25

Strax efter 21-tiden på tisdagskvällen larmades om att en person saknades efter att ha varit ute och dykt i en sjö i närheten av Björsäter i Åtvidabergs kommun.

– Det pågår just nu en räddningsinsats där. En pappa saknar sin son efter att denne eventuellt ska ha varit ute och dykt i sjön, sade Jonas Schånberg, vakthavande vid östgötapolisen under tisdagskvällen.

Polis och räddningstjänst åkte ut till platsen för att försöka få klarhet i vad som kan ha inträffat.

– Pappan tycker att sonen varit borta ovanligt länge, och dykutrustning har hittats i sonens bil, men dock saknades torrdräkten, berättade Schånberg.

Vid klockan 23.30 hade räddningstjänsten lämnat platsen och ärendet lämnades över helt till polisen.

– Vi har inte hittat någonting, trots sökning med dykare, drönare och båtar, sade Mikael Kalered, inre befäl vid räddningstjänsten.

Polisen ägnade sig under den sena tisdagskvällen åt att samla in information från anhöriga.

– Vi kollar upp några få spår. Men i det stora hela är det en ganska begränsad insats just nu, sade Jonas Schånberg, vakthavande befäl vid polisen.

Under onsdagsmorgonen kom polisen med nya uppgifter om den försvunna mannen.

– Nu bedöms det att den här personen inte kan anträffas vid liv. Nu handlar det att försöka hitta kroppen. Vi tror inte att han kan vara vid liv, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Polisen är samtidigt tydliga med att de inte är helt tvärsäkra på mannens tillstånd och menar att det finns en liten chans att han kan ha försvunnit från platsen helt. I nuläget så pekar dock inga uppgifter på det och det troligaste är att han avlidit under dykningen.

– Vi har inte hittat några tecken på att det här skulle kunna vara något villospår. Vi bedömer att han har hållit på med dykning och att han har försvunnit i samband med det.

Under onsdagen har polisen varit på plats igen och sökt efter kroppen med drönare.

Anhöriga har informeras.

Karta: Björsäter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!