Polisen mötte oroliga i Åtvidaberg

På fredagen träffade polisen allmänheten på Stortorget i Åtvidaberg för att lyssna. Tanken är att det medborgarlöfte som polisen ska arbeta utifrån ska vara färdigt till nyår, men för att det ska bli gjort måste polisen först få höra vad åtvidabergsborna vill.

Ett femtiotal personer kom. "Det är väldigt viktigt för oss att folk berättar vad de vill att vi ska göra och fokusera på", säger Joel Gerdin.

Ett femtiotal personer kom. "Det är väldigt viktigt för oss att folk berättar vad de vill att vi ska göra och fokusera på", säger Joel Gerdin.

Foto: Olov Planthaber

Åtvidaberg2016-09-24 06:00

Ingegerd Rosén Fred räcker över pappret med tankar och förslag till en områdespolis. I Åtvidaberg är det mycket buskörningar som polisen måste ta tag i, speciellt på Stenhusgatan, säger hon.

– Vi har hört av oss till kommunen och begärt farthinder. Polisen borde göra fartkontroller men vi har aldrig sett någon polis där, trotts att många kör alldeles för fort, säger hon.

I den nya myndighetens organisation ska polisen jobba utifrån ett medborgarlöfte där de och kommunen samarbetar tillsammans med ortsbefolkningen för att utarbeta en plan. På så sätt hoppas polisen att det prioriteras rätt på lokal nivå, säger Joel Gerdin kommunpolis i Linköpings lokalpolisområde.

– Det här är en central del i vårt brottsförebyggande trygghetsarbete. Poängen med nya arbetsmetoden är att utgå ifrån lokala problem. Vi är här för att ha en medborgardialog, säger han.

Alla kommuner i landet ska tillsammans med polisen ta fram ett medborgarlöfte, för att kunna agera mer effektivt. Efter omorganisationen så finns det bara ett poliskontor i Åtvidaberg och det har bara öppet på onsdagar. Därför är det viktigt med medborgarträffar som den här, säger Joel Gerdin.

– Det är fler som har tagit upp just buskörningar och att bilister inte följer trafikreglerna. Det ska vi ta med oss. Sedan är det en del prat om narkotika efter tillslaget mot Alléskolan, säger han.

Tillslaget inträffade under tisdagen efter att det funnits misstankar om narkotikahantering på skolan och det blev uppmärksammat i både medier och bland åtvidabergsborna. Men bara för att polisen agerar mot narkotika så betyder det inte att missbruket ökar, säger Joel Gerdin.

– Fler insatser behöver inte betyda att narkotikabruket ökar, bara att vi ändrat metod, säger han.

Mia Sjöbert och Malin Rosén har pratat med polisen om deras önskemål och de tycker att polisens närvaro sjunkit ordentligt, särskilt på kvällar och nätter.

– Åtvid känns nästan som ett laglöst land. Polisen kommer bara när det är tillslag, säger Mia Sjöbert.

– De som begår brott här vet att det tar en halvtimme för polisen att hinna hit från Linköping och hinner sticka, säger Malin Rosén.

Att polisens allmänna närvaro och synlighet har minskat håller Joel Gerdin med om. Men många insatser polisen gör sker civilt eller på tider då inte så många ser att de är på plats, säger han.

– Det är inte säkert att allmännärvaron har den bästa förebyggande effekten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!