Lokalpolisområdet spänner över fyra kommuner; Linköping, Åtvidaberg, Kinda och Ydre. Inom området fördelas resurserna utifrån en samlad lägesbild, som baseras på antalet brott och polisens eget underrättelsearbete.
– Vi har den resurs vi behöver i Åtvidaberg. Vi har ett antal utpekade områdespoliser. Vid behov finns det andra ganska stora resurser som kan stötta, säger Ann-Christine Rehnström och nämner att polisens ingripandeverksamhet, trafikgrupp och spaningsverksamhet (även annan dold verksamhet) också verkar i Åtvidaberg.
Samtliga partier vill se en ökad polisnärvaro i Åtvidaberg. Kan lokalpolitiker påverka polisens närvaro?
– Nej, det är lägesbilden som styr. Men vi har god samverkan med kommunen och i samverkan tar vi fram medborgarlöftena. I Åtvidaberg har vi kommit överens om att de stora problemen är narkotika och trafik.
Det ligger även ett stort ansvar på kommunerna att arbeta brottsförebyggande, menar Rehnström och listar några faktorer:
– Att ha en drogpolicy, arbeta med tidiga insatser, stötta rektorer att ha föräldrautbildningar och att öka vuxennärvaro i skolan.
Polisen har idag begränsat öppethållande på poliskontoret i Åtvidaberg. Enligt polisens hemsida rör det sig om två timmar i veckan, på onsdagar mellan kl 16–18.
– Det är få som besöker oss där och en reception är inte det bästa sättet att möta medborgare. Jag ser hellre att vi är ute i radiobil, då träffar vi betydligt fler än på en kontor, säger Rehnström.