Planerna: Bowlinghall och restaurang

Här går fullmäktige balansgång i de gamla industrikvarteren och det framväxande Kulturcentrum.

Tiden har stannat, kanske när arbetarna lämnade gjuteriet.

Tiden har stannat, kanske när arbetarna lämnade gjuteriet.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-06-21 12:30

Carin Palm (S) håller koll på fötterna över spången som nu förbinder B-fabriken med Åssagården. Nedanför rinner vattnet stilla.

– Det brukar vara mer vatten, säger kommunens kulturutvecklare Malin Forsling Parborg som ingår i den grupp av tjänstemän som har i uppdrag att ta fram planer för Kulturcentrum.

Etapp två är redan igång. Det är en satsning på drygt tre miljoner kronor, som till häften finansieras av statliga Boverket och som ska förbinda de olika delarna i kvarteret med varandra.

– Det ska bli öppet, ljust och kännas tryggt att gå här, säger Forsling Parborg.

Under onsdagen går fullmäktige på rundtur.

– Vi ska se möjligheterna, säger fullmäktiges ordförande Lennart Haraldsson (S) men överlåter åt det fullmäktige som tar över efter valet, att ta beslut om kommande investeringar.

En bit in i B-fabriksgränd står portarna till en av lokalerna öppna. 79-åriga Lilles Rydberg (L) har gått här förr:

– Jag var 16 år när jag började som springflicka på den kemisk-tekniska fabriken. Har gjorde man vaxer och polish. Jag hämtade prover här till labbet mellan 1955 och 1958.

Nu planeras för en bowlinghall med sex banor och restaurangdel.

Arbetet med utvecklingen av Kulturcentrum har sin grund i tidigare kommunala beslut, som alla lett till att kommunen köpt in lokaler i området.

–  Alternativet var att det skulle bli en tegelhög här bara, säger Lennart Haraldsson.

Planerna är många, och har kommit fram genom många möten med elever i grundskolan och gymnasiet, med föreningar och andra intressenter i området.

Utbyggnaden är planerad att ske i etapper, under förutsättning av att fullmäktige skjuter till pengar för både underhåll och investeringar. För 2019 finns ännu inga beslut.

Politikerna lotsas vidare in en lokal som planeras för ungdomsgård, en plats att hänga på. Turen går vidare in i en lokal för hantverk, där lokala hantverkare ska kunna hyra plats på längre eller kortare tid. Ett stycke fram i B-fabriken kliver gruppen i gjuteriet, tänkt för teater, mässor, fester med mera. Gruppen stannar upp vid muren mot Bruksgatan, som under året ska öppnas och göra det möjligt att ta sig via den blivande bron till Åssagården.

Kommunens nye stadsarkitekt Felix Lotz som tillträdde för fyra månader är imponerad av arbetet hittills, men pekar på att tiden kan rinna iväg.

– Än så länge går det att rädda tegelfasaderna, men inte om man väntar tio år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!