– Den är byggd 1986 till 1987. Sedan dess har man inte gjort några större renoveringar, säger Tobias Dahlberg, fastighetschef i Åtvids församling när han guidar en grupp kyrkopolitiker genom församlingsgården.
Jo, köket renoverades 2018 och salongen målades för något år sedan av personalen. Men i övrigt är hela församlingsgården sliten.
Han pekar på färgsläpp på dörrkarmar, på sprickor i golvmattor och på trasiga dörrar.
– Ventilationen räcker inte till. Och ljudvolymen blir stundtals hög. Det är lyhört.
Mona Öhman, som sitter i kyrkofullmäktige nickar och tar tisdagens barn- och ungdomsverksamhet Chilla som exempel.
– Vi hade 87 elever här då, säger hon och ler.
Tobias Dahlberg fortsätter. Han berättar att hela byggnaden om 14 000 kvadratmeter värms med direktverkade el. Det är ont om kontorsplatser för de anställda. Och det finns mer att göra för arbetsmiljön.
– Vi har inte egna personaltoaletter eller personalmatsal.
Politikerna nickar. Frågan om församlingsgården är inte ny, den finns med i lokalförsörjningsplanen. Och just denna torsdagskväll står är den del i budgeten för kommande år.
Efter rundvandringen samlar sig kyrkopolitikerna i den stora salen igen. En del av budgetbeslutet rör investeringar. Här ska också ett inriktningsbeslut om renovering av församlingsgården klubbas.
Men först visas skisser över hur församlingsgården är tänkt att byggas om.
Bland annat ska barn- och ungdomsverksamheten flyttas till suterrängplanet. I den gamla förskolan som lades ner för tio år sedan ska det byggas fyra nya kontorsrum. Personalutrymmena samlas till den del av huset som löper längs Kammarbovägen. Här ska 50 kvadratmeter av uteplatsen få en tillbyggnad för personalkök.
Ett enigt kyrkofullmäktige ställer sig bakom inriktningsbeslutet. Det innebär att upphandling går ut inom kort och att byggnation väntas starta i februari. Målet är att en återinvigning första advent 2024.
Therese Nyman Östlund, som sitter i kyrkofullmäktige är nöjd:
– Det är lysande. Och välbehövligt, säger hon och berättar att hon och familjen är en flitiga besökare i församlingsgården.
– Jag blev troende som vuxen och har gått många studiecirklar här. Vi hade vår bröllopsfest här och jag har firat jular här. Jag är nöjd över att man ska bevara själen i byggnaden och bevara trädetaljer, men också över att lokalerna bättre kommer att anpassas efter verksamheterna.