På övervåningen av Kulturskolans lokaler pågår det första stora genomdraget av teateruppsättningen "Triss i kaniner med Facit i hand". Det är varmt i lokalen men ändå ler många av skådespelarna så ansiktena hotar att spricka.
Nytt museum
Tanken på en pjäs om Facit uppstod i samband med planerna på ett nytt museum över företagets historia. Projektet grusades men idén om en pjäs vidareutvecklades.
– Det var givet att handlingen skulle utgå från de som gick på Facits yrkesskola under 60-talet. Elevhemmet de bodde på kallades Kaningården, och de kom att kallas för kaniner, säger manusförfattaren Dick Zeijlon.
Stal tjejer
På den tiden gick ett stort antal ungdomar från hela landet på yrkesskolan. De som bodde på orten uppfattade att de tillresta stal deras tjejer, varvid en uppretad stämning mellan de två lägren uppstod. Kärlek och svartsjuka är därmed bärande teman i pjäsen.
Dick Zeijlon och manuskollegan Carina Evertsson, som även står för regi, har besökt arkiv och intervjuat ett 40-tal "kaniner" för att få en bild av livet i Åtvidaberg på 60-talet. Men någon dokumentär skildring handlar det inte om.
– Det handlar mest om en tolkning av vardagslivet. Om det sedan stämmer överens med verklighetens 60-tal är en annan femma, säger Carina Evertsson.
Gift med "kanin"
Carina Evertsson är själv gift med en ”kanin” från Småland men upplever inte att det varit till någon hjälp.
– Han kom först på 70-talet. Dessutom berättar han inte så mycket om det för mig, säger Carina Evertsson.
– Han törs nog inte berätta, säger Dick Zeijlon och ler.
Pjäsen fokuserar på tre kaniner från olika delar av landet. En av dem, Bengt från Åtvidaberg, spelas av Joakim Carlsson. Han har bara varit med i en pjäs tidigare och är nervös.
– Ibland undrar jag vad jag gör här. Men det är väldigt kul och kommer nog att gå bra, säger han.
Karaktären Bengt är bufflig. Men han har en mamma som lider av reumatism och fem småsyskon som delar på en liten bostad. Lennart måste arbeta för att försörja familjen.
– Det kommer fram att han inte är så tuff och stöddig som han vill ge sken av.
Dans i pausen
Projektet är stort. Förutom ett 40-tal skådespelare och statister tillkommer personer som ansvarar för kostym, smink och musik. Gymnasiets byggprogram bygger scenen samt dansbanan utanför där publiken kan ta en svängom i pausen.
Premiären är den 25 maj och därefter spelas föreställningen vid elva tillfällen.