Det nya kyrkofullmäktige samlades på torsdagskvällen, bland annat för att välja ledamöter till kyrkorådet.
En som aviserat att hon gärna ville ta plats i kyrkorådet, kyrkans motsvarighet till kommunens kommunstyrelse, var Annie Wårhem. Hon hade ställt upp i kyrkovalet för Kyrklig samverkan Åtvids församling– den nomineringsgrupp som fick 23 av 25 ordinarie platser i kyrkofullmäktige.
– Jag ställde upp i kyrkovalet för att jag i mitt jobb är mycket i kyrkan. Jag ville vara med och bidra med kunskaper, nätverk och kompetens, säger hon.
Med drygt 50 personkryss tog Annie Wårhem sig från nionde plats på valsedeln till att vara den andra mest kryssade i valet. Med det hamnade hon på fullmäktiges andra mandat.
– Jag blev så glad över alla kryss och det stärkte mig. Jag ville jobba i kyrkorådet, inte bara delta i kyrkofullmäktiges fyra sammanträden per år. Jag tänkte att det skulle vara bra med någon som är yngre, och kvinna.
Men valberedningen valde att inte släppa fram Annie Wårhem.
Ulf Axelsson som precis tillträtt som ordförande för kyrkorådet och är förste vice ordförande i kyrkofullmäktige, för Kyrklig samling ger en förklaring till valberedningens agerande.
Han uppger att den som har plats i kyrkorådet, också har arbetsgivaransvar för de anställda inom församlingen.
– Om Annie Wårhem skulle ha begravning i någon av våra kyrkor så skulle hon samtidigt var arbetsgivare för personalen, för prästen, musikern och vaktmästaren. Det skulle uppstå jäv. Därför valde valberedningen att göra som den gjorde.
Efter att ett nytt kyrkoråd valts gjorde Annie Wårhem ett eget val:
– Jag sa på mötet att jag lämnar min plats i fullmäktige. Jag tycker inte att det här skötts rättvist eller demokratiskt, säger hon och hävdar att hon inte skulle blandat ihop sitt företagande med ett politiskt uppdrag.
Under mötet valde även hennes far, Lars Rasch att lämna sin ersättarplats i fullmäktige och sitt uppdrag som ansvarig för församlingens bärarlag vid begravningar.
Om historien med personkryss känns bekant, så stämmer det. Lars Rasch fick under 1990-talet över 30 procent av personrösterna för Socialdemokraterna, men inte posten som kommunalråd. Efter det bildades Kopparpartiet och Rasch blev så småningom kommunalråd.
– Men några nya partier ska vi inte bilda nu, säger han.