Det har snart gått 14 år sedan kommunen lade ner det kommunala pensionärsrådet. Då med argumentet att det inte var försvarbart att särbehandla vissa grupper och ge dessa inflytande.
Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) vill lägga historien bakom sig. Kommunstyrelsen väntas ta beslut om att inrätta ett råd kommande månad.
– Det är inga konstigheter längre. Vi vill ha en dialog med våra pensionärer. Rådet är inte tänkt att vara någon remissinstans, utan en plats för en bra dialog, där man kan dela information och ta del av synpunkter och frågetecken från pensionärsorganisationerna.
Diskussionerna om pensionärsrådet har i perioder varit heta. Pensionärorganisationerna och enskilda kommuninvånare har på olika sätt kämpat för att få tillbaka rådet:
– Åtvidaberg har varit den enda kommunen i länet, troligen också i landet, som inte haft pensionärsråd. Det har varit en skamfläck, säger Ann-Louise Aspanius.
Hon ser rådet som en plats för dialog mellan pensionärsföreningarna och kommunens politiker.
– Vi har ganska mycket erfarenheter allihop. Det ska vara ett ömsesidigt utbyte, säger hon.
Nu är hon nöjd över att rådet kommer tillbaka, men med tanke på smittspridningen fundersam över när det kan starta.
– Vi vill helst inte ha det digitalt. Vi får vänta och se, huvudsaken är att det kommer igång.
En annan som är nöjd över att rådet gör comeback är Lennart Pettersson (V), som nu kan bocka av ett vallöfte– eller åtminstone ett halvt.
– Vi ville ha tillbaka ett handikappråd också, men det är inte aktuellt längre, säger han och hänvisar till att handikapporganisationerna, med undantag av Hörselskadades riksförening, inte längre har kvar lokalföreningar i Åtvidaberg.
Vänsterpartiet ingår i majoriteten och har jobbat för frågan under mandatperioden.
– Ett tag skulle rådet ersättas med medborgardialog. Det var en kompromiss, men det dröjde. Nu är det jätteskönt att vi får ett pensionärsråd igen.
Enda invändingen kommer från Tommy Aarna (M). I förslaget till nytt råd får bara pensionärsföreningar som har en riksorganisation, plats (PRO i Grebo, Hannäs och Åtvidaberg, SKPF pensionärerna samt SPF:s Kopparn).
– Man vill inte släppa in Björsäters seniorer, som är fristående, säger Aarna.
Både Thomas Lidberg och Lennart Pettersson håller frågan öppen:
– Sista ordet är inte sagt, säger Lennart Pettersson.