Med åtta kyrkor i pastoratet går det åt energi för uppvärmning.
– I Stora kyrkan har vi fjärrvärme, i de andra sju direktverkande el, säger Tobias Dahlberg, kyrkogårds- och fastighetschef i Åtvids församling.
Det kan låta värre än vad det är, tillägger han och förklarar:
– Vi har redan digitala system för att optimera uppvärmningen. I och med att vi vill ha snabb uppvärmning och bara värma lokalen, inte väggar, så är direktverkande el bra.
Att värma upp kyrkor och hålla rätt inomhusklimat är komplicerat. Det får inte vara för torrt– då förstörs träinventarier– och inte vara fuktigt – då finns det risk för mögel.
– Våra åtta kyrkor är alla unika och hanteras olika. Många gånger mår de som bäst av låga temperaturer, säger Tobias Dahlberg.
Åtvids församling har under lång tid arbetat för att optimera energianvändningen. Inför vintern med stigande elpriser och hot om elbrist, men också klimatkrisen, kommer flera förändringar att göras.
– Fram till årsskiftet gör vi vissa anpassningar, säger Kirsten Alm.
Det innebär att gudstjänster flyttas; från Grebo kyrka till den mindre kyrkan i Värna, från Gärdserums kyrka till samlingslokalen Bykupan och från Björsäters kyrka till församlingshemmet. I Åtvid övervägs att flytta gudstjänster till församlingsgården.
Men hur blir det med alla stora gudstjänster och konserter i advents- och jultid?
– De kommer vi att ha i kyrkorna som vanligt. Det gäller också alla förrättningar. Vid dop, bröllop och begravningar kan man välja sin kyrka, försäkrar Kirsten Alm.
När kyrkorna används kommer temperaturen att sänkas. Tobias Dahlberg upplyser att det finns bänkvärme och att besökare troligen inte kommer att märka någon skillnad. Däremot kan det bli något kallare för församlingens anställda, som inte sitter i bänkraderna.
– Musikerna behöver en viss inomhustemperatur, påpekar Kirsten Alm och tillägger att en orgel i församlingsgården ersätter övningstillfällen i kyrkorna.
Andra förslag att spara el ses över, till exempel att begränsa tiden för fasad- och utebelysning, men också att se över kommande adventsbelysning.
– Vi måste göra avvägningar mellan signal- och symbolvärden. Som kyrka vill vi tända adventsljusstakar och pålysa att det är advent, men vi kanske inte ska ha belysning i alla fönster, säger Kirsten Alm.
Tror du att det finns förståelse för åtgärderna?
– Ja! Vi behöver också vara med och göra det vi kan.