Det är en fridfull plats, omgärdad av höga lindar. Vacker och välskött omger kyrkogården Åtvids gamla kyrka.
– Den äldsta byggnaden i Åtvidaberg, säger Roy Andersson, arkivarie på Brukskultur och anger kyrkans byggår till 1500-1520.
Han är på kyrkogården tillsammans med Camilla Smedberg och Magnus Edlund, som båda är engagade i Brukskultur och ägnar sig åt historiska efterforskningar.
På tisdag håller de en första av två personhistoriska kulturvandringar på kyrkogården.
– Det är Magnus initiativ, säger Roy Andersson och berättar att Åtvids församling gett sitt samtycke till de kommande vandringarna.
Magnus Edlund bor i den gamla Klockargården alldeles intill kyrkan.
– Det är enormt rogivande. Jag har tänkt en hel del på dem som ligger här, säger han.
De äldsta gravarna ligger på kyrkogårdens södra sida, den som idag kan uppfattas som baksidan. Här det ansågs finast att bli begravd, med blicken mot öst, soluppgången och uppståndelsen.
– Kyrkogården är en del av vårt kulturarv och det finns företeelser som speglar vår historia, både i det lilla och det stora, säger Roy Andersson.
Om några av dessa berättar trion under vandringarna, men också om en handfull utvalda personer som vilar på kyrkogården. I den äldsta gravvården som ingår i vandringen vilar gruvfodgden Anders Andersson.
Hans väldiga gravsten ligger på socklar och omges av ett staket. Inskriptioner i stenen berättar att Andersson lämnade efter sig medel för fattiga.
– Med dessa byggdes bland annat Anderssonska skolan.
Inte långt ifrån vilar tre generationer Harling, vars entreprenörsskap intresserat Magnus Edlund.
– En hel dynasti. De drev klädesfabrik här 1817 till 1847, berättar Magnus.
Ett av de livsöden som ska berättas om under kulturvandringarna innehåller djup tragik. Anna Charlotta Hultner dödade ett av sina barn och begick därefter självmord. Året var 1904.
– Hon är begravd här, men har ingen gravvård. Jag har sökt på landsarkivet, men det finns ingen information om platsen, säger Camilla Smedberg.
Intresset för vandringarna är stort. Med hänsyn till platsen har antalet besökare begränsats till 40 per tillfälle. Den första, på tisdag är fullbokad. Nästa chans ges den 8 september, kl 18.30.
– Om tillräckligt många vill så kan vi kanske göra en repris. Eller ge andra personskildringar, säger Camilla Smedberg.