Han kommer lite sent till skolan. Andreas Norlén ursäktar sig med ett pressat tidschema och undslipper rektor Maria Gullqvists uppsträckning.
Han har valt att besöka Centralskolan av två skäl; dels för att träffa pedagoger, dels för att presentera de delar i Moderaternas skuggbudget som gäller skolan.
Norlén är nyfiken och engagerad. Han ställer många frågor medan han får en rundvandring på skolan.
Vad ska man göra för att göra läraryrket mer attraktivt?, frågar han klass 2 AB:s båda klassföreståndare:– Renodla arbetsuppgifterna, svarar Eva Holm.
– Tydliggöra vad som är våra uppgifter, tillägger Linda Mellström.
Frågan leder till diskussion i klassrummet. Eva Holm säger att det bästa med lärarjobbet är tiden i klassrummet tillsammans med eleverna och får omgående motfrågan; "Vad som inte är lika fantastiskt?".
– Hur mycket tid har du?, svarar Eva Holm retoriskt och ger en snabb lista av planering, styrdokument, lagar, regler och kontakter.
– Det är mycket att hålla koll på, konstaterar hon.
Maria Gullqvist och läraren Marie-Louise Lindblom, som började sin yrkeskarriär 1973, nickar. Tongångarna känns igen, och delas.
De nickar instämmande även i klass 2E:s klassrum där läraren Gunilla Andersson får frågan. "Vad ska man göra för att få fler att vilja bli lärare?"
– Satsa på skolan, höj löner och status. Visa att skolan är viktig, svarar Gunilla Andersson.
Svaret leder Andreas Norlén in på M:s skuggbudget där partiet fram till 2020 stärker kommunernas ekonomi med 60 miljarder kronor.
För Åtvidabergs del skulle partiets budgetmotion för 2017 innebära ytterligare 9,6 miljoner kronor i statsbidrag, varav 4,2 miljoner kronor öronmärks till skolan.
En skillnad mot regeringens budget är just de riktade anslagen till skolan, och med dem en riktad satsning på höjda kunskapsresultat i skolan.
– Vi vill ha nolltolerans mot dåliga skolor. Det handlar om att staten ska kunna gå in och styra upp skolor där exempelvis bara hälften av eleverna klarar målen.
– Vi vill också ha en timme mer per dag i lågstadiet och en timme mer matematik per vecka i högstadiet. Plus lovskola, läxhjälp, högre lön för skickliga lärare och fler lärarassistenter.
Norlén gav för övrigt Centralskolan högt betyg efter rundvandringen:
– En väldigt engagerad och framåt skola. Det känns bra inför framtiden.